Vijesti

Dan bez automobila: Centar otvoren samo za autobuse, biciklijada od 18 časova

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas, 22. septembra kada će biti obilježen Dan bez automobila.

Tog dana, saobraćaj će u centralnoj gradskoj ulici biti obustavljen u periodu od 12 do 21 čas, na dionici od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Parka „Petar Kočić“ za sva vozila, osim za autobuse.

Za vrijeme trajanja obustave, saobraćaj će regulisati i preusmjeravati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Za vrijeme trajanja obustave će biti izvršeno i mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u Parku “Petar Kočić”, kako bi se uporedili podaci aerozagađanja kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

U Danu bez automobila u našem gradu biće održana biciklijada pod nazivom „Dva su točka dovoljna“ u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada Banja Luka.

Okupljanje učesnika najavljeno je za 17.00 časova na tzv. Kraševom parkingu, a start u 18.00 časova.

Time će Banja Luka zajedno sa 3.000 gradova iz cijelog svijeta ukazati na značaj zdrave životne sredine, pješačenja, biciklizma, te na neophodnost manjeg korištenja automobila, a većeg korištenja javnog prevoza.

Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi! Slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti koja se obilježava od 16. do 22. septembra.

Preuezeto sa: Grad Banja Luka