Ostalo

Kako te blog može dovesti do posla iz snova

Već smo toliko puta pisali o takozvanim soft skills i kako vas one mogu dovesti do dobrog posla. Jedna od njih je sposobnost pismenog izražavanja i prenošenja znanja, a veoma efikasan način za to je kroz blog.

„Ali, ja nemam talenat za pisanje“, pomisliće neki od vas. Tu vas moramo demantovati – da biste savladali određenu veštinu, svega 5% je potreban talenat, ostalo je rad i vežba. Za početak je dovoljno da ste pismeni i da umete koncizno da se izražavate. Davanje dobrih naslova, tehnike pisanja, kvalitetan stil su stvari koje se bruse vremenom, takoreći same od sebe.

No, pre nego što se bacite u potragu za domenom i hostingom, treba da razmislite na sledeća pitanja:

Šta želim da postignem blogom? (zaposlenje, honorarni angažmani i projekti, populistički pristup struci…)
Ko su moji čitaoci? (stručna javnost – cilj vam je da vas primete vodeća imena iz vaše profesije, kolege vršnjaci, širi auditorijum – blog magazinskog tipa, ljudi kojima je potrebna pomoć, savet, informacije…)
Koliko vremena sam spreman da uložim? (stvaranje kvalitetnog bloga nije nešto što se dešava preko noći)
Odgovori na ova pitanja će vam pružiti jasniju sliku i viziju, pa prelazimo na sledeći korak, kako otvoriti blog. Na linku možeš naći apsolutno sve potrebne informacije kako otvoriti blog, i veruj nam da, uz malo strpljenja, čak i apsolutni početnik to može izvesti.

Sada prelazimo na glavno – kako prodati sebe, odnosno, kako preko bloga stići do posla iz snova.

1 Prvi utisak

Potrebne su vam profesionalne fotografije. Njih ne mora da napravi profesionalac, ali je dobro da budu u „poslovnom fazonu“. Zaboravite na selfije, slike iz provoda ili sa odmora. Fotografije treba da vas predstave kao mladu, obrazovanu, ambicioznu i vrednu osobu.

2 Ton obraćanja i stil pisanja

Bilo da ste pravne, ekonomske ili možda medicinske struke, odabir tema i stil pisanja treba da odišu samopouzdanjem i poznavanjem materije o kojoj pišete. Nemojte se ustručavati da date sopstveno mišljenje, ali isto tako, koristite strane izvore, oslanjajte se na istraživanja i statistiku.

3 Povežite se s relevantnim medijima

Pronađite medije koji (između ostalog) izveštavaju o novostima i aktuelnostima iz vaše profesije. Ponudite im gostujuće članke u zamenu za link ka vašem blogu.

4 Promocija na društvenim mrežama

Tekstove obavezno šerujte na društvenim mrežama, naročito na LinkedInu, u adekvatnim grupama, forumima i sličnim zajednicama. Kad smo god ovoga, obavezno „upeglajte“ svoj profil – on ne treba da izgleda šturo i sterilno, ali na njemu svakako ne sme biti ičeg potencijalno kompromitujućeg.

5 Pratite konkurse

Počevši od multinacionalnih kompanija, pa do različitih fondova, kroz učešće u blogerskim konkursima možete ostvariti stipendiju, putovanje ili pak zaposlenje, o čemu redovno pišemo u rubrici konkursi.

Bonus saveti:

Povežite se s uticajnim imenima iz vaše struke i zamolite ih za učešće na blogu kroz izjave ili intervjue
Odgovarajte kulturno na komentare
Navedite svoj blog u CV-u, stavite na u potpis mejla i na svim društvenim mrežama
Pokažite slobodno nešto lično, kroz hobi kao što je sport, odabir knjiga i filmova
Podržavajte ideje i vrednosti u koje verujete (zaštita životne sredine, borba za ravnopravnost) i slobodno to obrazložite
Poslednje dve stavke reći će potencijalnom poslodavcu o vama mnogo više i bolje nego što biste sami rekli. Iako diploma, obrazovanje i iskustvo imaju značaja pri selekciji kandidata, ključno je ono „ZAŠTO“, tojest, u šta verujete, iza čega stojite, zašto se ovim bavite ili za nešto zalažete.

Svima koji su se odlučili na ovaj korak želimo uspešno blogovanje i karijeru i naravno – ne zaboravite da nam pošaljete link svog bloga.

Preuzeto sa: portalmladi.com