Ostalo

Evropska sedmica mobilnosti 2021. – ,,Održiva mobilnost za zdraviji život!”

Od 16. do 22. septembra 2021. godine građani zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM).

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke nacionalni je koordinator ove kampanje, a tim povodom, zajedno sa udruženjem Giro di Sarajevo poziva sve opštine i gradove u Bosni i Hercegovini da se priključe obilježavanju ,,Evropske sedmice mobilnosti” i obilježavanju 22. septembra, “Svjetskog dana bez automobila”.

Za ovogodišnju Evropsku sedmicu mobilnosti pet gradova/opština prijavili su svoje učešće: Bijeljina, Zvornik, Vlasenica, Han Pijesak i Banja Luka.

Centar za životnu sredinu, kao i do sada, realizovaće narednih dana nekoliko aktivnosti na području Banje Luke:

sa početkom u 19.00 časova – filmsko veče Banjalučke kritične mase

– postavljanje parkinga za bicikla ispred JU Građevinska škola

sa početkom u 13.00 časova – zajedno sa Gradskom upravom Banje Luke pres konferencija za medije na kojoj će izjave davati predsjednik Centra za životnu sredinu, Tihomir Dakić, te gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković (još uvijek se čeka potvrda ove informacije)

sa početkom u 18.00 časova – 20. po redu banjalučka biciklijada „Dva su točka dovoljna“

sa početkom u 20.00 časova – emitovanje podkasta ,,Srijedom u Centar” na temu urbane mobilnosti – gosti: Damir Margeta (Savjetnik za pitanja infrastrukture, Giro di Sarajevo) i Dragan Kabić (Koordinator programa Transport, Centar za životnu sredinu)

Mimo ovih, Grad Banja Luka, OSCE i EU Info Centar takođe učestvuju u/ili organizuju niz drugih aktivnosti.

Ovogodišnja tema EVROPSKESEDMICEMOBILNOSTI, usljed potrebnog opoaravka od pandemije te sve jasnije potrebe na prelaske na održivije načine kretanja u urbanim sredinama – jeste „Održiva mobilnost za zdraviji život!“, dok je moto poziva na akciju ,,Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”.

Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije još je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se svake godine organizuje u više od 2500 gradova širom svijeta. ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

Preuzeto sa: Centar za životnu sredinu