Predstavljeni rezultati BHRI programa za mlade: Gradu podrška za obnovu Doma omladine

U Domu omladine održana je manifestacija „Youth connected for change“ kao završni događaj BHRI programa za mlade, koji je u posljednje četiri godine realizovala Međunarodna organizacije za migracije u BiH, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Putem ovog programa, u Banjoj Luci su podržana 64 projekta, uglavnom projekti različitih nevladinih organizacija koji se odnose na organizovanje omladinskih aktivnosti usmjerenih na jačanje liderstva i zagovaranja mladih, promovisanju pozitivnih inicijativa, događaji iz kulture i sl.

Grad Banja Luka je u okviru ovog programa dobio podršku za obnovu krova Doma omladine, omogućavajući mu da postane centralno mjesto susreta omladinskih organizacija za umrežavanje i organizaciju aktivnosti.

Savjetnica gradonačelnika Banje Luke za društvene djelatnosti Milada Šukalo izrazila je zahvalnost za podršku projektima banjalučkim omladinskim organizacijima, ali i Gradu Banjoj Luci.

-Zahvaljujući jako dobroj saradnji i aktivnostima koje smo mi kao Grad obećali i realizujemo, a to je izgradnja lifta i stepenica za ovaj dio Doma omladine, oni su kroz ovaj program odlučili da dodatno podrže Grad i u opremanju objekta Doma – kazala je ona.

Kako je istakla, to se uklopilo u reformu Doma omladine koju je nova gradska administracija počela da implementira.

-U narednom periodu otvorićemo vrata za sve mlade ljude, za njihove ideje ali i inkluzivne programe jer nam je želja da uz sve aktivnosti omladinskih organizacija koje će ovdje raditi, otvorimo suvenirnicu i kafeteriju u kojoj će raditi mladi sa razvojnim poteškoćama i tako zajedno sa svojim kolegama učestvovati u svim aktivnostima mladih ljudi u Banjoj Luci – zaključila je savjetnica Šukalo.

Program BHRI, koji je počeo u novembru 2017. godine, a završava u oktobru 2021. godine, kako ističe Laura Lungaroti, šeg Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH u centru je imao promjenu za BiH, sa fokusom na mlade ljude.

-Danas smo predstavili neke od ključnih rezultata koje smo postigli tokom ovog perioda, gdje smo upsjeli da obuhvatimo 20.000 mladih, organizujemo različite aktivnosti, stvorimo saradnju sa 134 partnera i da omogućimo mladim ljudima da se bave inovativnim idejama i inicijativama i budu dio različitih projekata – poručila je ona.

Kako je navela, to je ono što Organizacija radi i što će nastaviti da radi.

– Isto tako, mnogi od ovih organizacija i inicijativa će nastaviti i sami da rade. Ovo je bio projekat gdje smo gradili otvoreno društvo gdje mladi žele da ostanu, umjesto da napuste svoju zajednicu – zaključila je ona.

Erik Nelson, ambasador SAD u BiH naglasio je da je investicija u mlade ljude najbolja investicija, jer kako je kazao – mladi su ti koji mogu izgraditi bolju budućnost.

-U deficitu su i nada i šansa za mlade ljude, ali ako se okupe na formumima poput ovih to može promijeniti stvari na bolje. A da bi to bila uspješna priča, potrebna je odlučnost mladih uz podršku svih nivoa vlasti i organizacija civilnog društva, a sve sa krajnjim ciljem pružanja podrške mladim ljudima da stvari krenu u boljem pravcu – kazao je ambasador Nelson.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka