Ostalo

Savjeti za freelancere zbog kojih će vam se isplatiti rad!

Freelanceri su često potplaćeni. Osim što osjećaju da će im fokusiranje na novac uništiti kreativnost, često smatraju da nisu dovoljno dobri za neke velike zarade. Upravo zato što vole posao koji rade, on im se čini mnogo jednostavniji nego što zapravo jeste pa je to još jedan razlog zbog kojeg nisu svjesni svoje prave vrijednosti. Ovi savjeti za freelancere pomoći će vam da uspijete u karijeri s kojom ćete biti zadovoljni!

Bivša finansijska savjetnica Paco De Leon smatra da freelanceri zaslužuju veću zaradu, između ostalog, jer svoju slobodu stavljaju na kocku – slobodu stvaranja, utjecanja i korištenja moći novca. Savjeti za freelancere koje je podijelila proizlaze iz iskustva financijske savjetnice koja se naučila cijeniti.

Savjeti za freelancere: Istaknite se!

Prije svega se zapitajte zašto bi neko izabrao vas u moru konkurencije? Ako ne možete odgovoriti na to pitanje, ne može niti vaš potencijalan klijent. Ako je tako, to je alarm da niste kompetentni niti da se ističete po bilo čemu. Cijena postaje kriterij isticanja, a nadmetanje utrka do dna. Stoga, nađite ono po čemu ste bolji od drugih i istaknite to.
Prepoznajte svoje klijente!

Postavite pitanje – za koga to radite?

Kada definirate ono po čemu se ističete ili razlikujete, odredite profil svog idealnog kupca. Morate uvijek znati kome se obraćate i na što ste usmjereni. Pokušavate li udovoljiti svima na sve načine – završit ćete udovoljavajući nikome ni za što. Koristite se jezikom koji razumiju vaši klijenti. Napravite dobar marketing ili portfolio koji će privući vaše klijente i izložite se stvarnim i virtualnim mjestima gdje se nalazi vaša ciljana publika.

Budite svjesni svoje vrijednosti!

Morate razumjeti svoju pravu vrijednost. Ne cijeni se samo vrijeme koje provodite radeći, već i vaše cjelokupno znanje, iskustvo i sve ono što vas je dovelo do toga gdje danas stojite. Postavite si pitanja poput toga koliko vaš klijent može i koliko će zaraditi na onome što ste za njega napravili. Primjera radi, radite li za influencere majice ili kape, zamislite koliko će oni zaraditi na tome.

U cijenu uključite sve troškove!

Budite sigurni da vaša cijena uključuje sve vaše poreze, višak i profit. Kada ste freelancer, vi ste svoj posao. Odgovorni ste za svaki prihod i trošak i zbog toga ne radite ispod cijene koja pokriva sve potrebno. Ako netko smatra da ste preskupi, ispričajte se i objasnite da radite svoj posao koji vrijedi toliko i ne može vrijediti manje. Umjesto da kvarite svoju kreativnost, fokus na zarađivanju više novaca pomoći će vam u slobodi izbora jer kada zarađujete na klijentima koji cijene vaš rad, ne morate pristati na kompromise s klijentima koji ne cijene, womeninadria.com

Mariann Makrai, domaća freelancerica koja se baci copywritingom, fotografijom i podcastingom, upozorila je na isti problem te savjetovala freelancerima da odrede svoju minimalnu cijenu ispod koje ne idu. Osim toga, smatra kako freelanceri, dok se ne uhodaju, ne bi trebali javno izložiti svoju cijenu. Oko cijena se uvijek vode pregovori, a freelanceri često spuštaju cijene na početku karijere. S iskustvom dolazi i dizanje cijene, smatra Mariann. Ona je na svojoj stranici podijelila minimalnu cijenu kako bi klijenti znali ispod koje cijene ne ide.

Svaki tekst je drugačiji i nema uniformirane cijene – jedino minimalne, smatra Mariann. “Cijena ovisi o puno parametara – o roku isporuke, težini teksta, koji je strani jezik u pitanju i rad vikendom. Sve to skupa ulazi u izračun cijene. Minimum je tu kao granica, a ispod nje se nikako ne smije ići”, objašnjava.

Preuzeto sa: ladiesin.ba