Vijesti

Moguće ukidanje pojedinih ograničenja od 27. aprila

Broj oboljelih od korona virusa na dnevnom nivou je u Banjoj Luci smanjen, a manji je i broj bolesnih, što otvara mogućnost da od 27. aprila dođe do postepog ukidanja ograničenja rada pojedinih djelatnosti na području grada, saopšteno je nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Igor Radojičuć je naglasio da ima razloga za umjereni optimizam, ali da i dalje svi građani moraju biti na oprezu, jer epidemija nije prošla.

Broj aktivnih slučajeva opada, dok broj opravljenih raste i to je ohrabrujući podatak. Istovremeno, broj osoba u kućnoj izolaciji je značajno smanjen. Preventivne i restrikvne mjere su očigledno dale rezultate, međutim, zabrinjava nas činjenica da imamo značajan broj lica na respiratorima i sa teškom kliničkom slikom. Zabrinjava, takođe, i činjenica da veći broj novooboljelih lica nije u mogućnosti da saopšti način na koji je obolio – rekao je Radojičić.

Radojičić je ukazao da sve donesene mjere ostaju na snazi do 27. aprila, te da će se u narednih sedam dana razmatrati ublažavanje nekih mjera, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Pod uslovom da zadržimo postojeće trendove u statistici broja oboljelih i izliječenih, tokom sedmice ćemo razgovarati o tome i imaćemo i inicijativu prema Republičkom štabu da donese mjere koje će, postepeno i dozirano, od 27. aprila, liberalizovati neke djelatnosti – objasnio je Radojičić.

Iz Doma zdravlja je saopšteno da su u Banjoj Luci registrovana ukupno 302 lica zaražena korona virusom, te da se oko 950 ljudi nalazi u izolaciji. Iz ove ustanove su još jednom pozvali građane da nose maske i zaštitne rukavice, sa posebnim naglaskom na pravilno korištenje maske koja treba prekriva i usta i nos.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka