Ostalo

Zašto hodanje? Zato što vježbanje ne mora da bude komplikovano!

Biti u formi, unaprijediti mentalno i fizičko zdravlje, i možda čak izgubiti koji kilogram može biti jednostavno kao stavljanje jedne noge ispred druge. Hodanje je besplatan i zgodan način da postaneš i ostaneš aktivna/aktivan bez obzira da li želiš da započneš sa vježbanjem ili ti je potreban lagani trening.

Čineći 20-minutnu šetnju dijelom tvoje jutarnje rutine, vježbanje možeš prilagoditi sebi tako da se poklapa sa rasporedom i željama. Voli da šetaš na pokretnoj traci? Podesi nagib na 1% i kreni. Voliš da hodaš tokom dana? Izađi i prošetaj po naselju nakon radnog dana. Koji god je tvoj cilj, postoji plan da tamo stigneš, a mi ti donosimo listu kako da to učiniš.

Zašto odmah trebaš početi sa hodanjem

Ako te lakoća i pogodnost hodanja ne ubijede da obuješ patike, možda hoće malo nauke. Pored toga što je odično za rad srca i za mišiće, ova vježba niskog inteziteta takođe se povezuje sa:

snižavanjem stope depresije
smanjenjem stresa
dužim životom
povećanjem energije
smanjenjem bola u donjem dijelu leđa
održavanjem kilaže

Plus ne trebaju ti sati i sati aktivnosti da uživaš u ovim pogodnostima. Počećeš da se osjećaš bolje i zdravije sa samo 10 minuta dnevno.

Kako napraviti plan

I dok je odlazak u šetnju, kad god imaš vremena, odlično za zdravlje, ako želiš da dobiješ najbolje rezultate, preporučljivo je da napraviš raspored kojeg ćeš se pridržavati. Ali ne brini, zato što je hodanje nešto što vjerovatno radiš svaki dan, plan može biti jednostavan kao odluka kada, gdje i koliko dugo ćeš hodati. Stručnjaci kažu da je pola sata žustrog hodanja pet puta sedmično dobro za početak. Neka ti cilj bude 100 do 130 koraka u minuti. Ako dišeš teško, ali možeš da pričaš znači da pravilno vježbaš.

Hodanjem protiv viška kila

Kada pokušavaš da se riješiš viška kilograma, vjerovatno misliš da treba da radiš naporne vježbe i da ideš u teretanu svaki dan kako bi rezultati bili vidljivi. Dok su obe opcije odlične ako ti se sviđaju naravno, nisu jedine vježbe koje će ti pomoći da izgubiš kilograme. Gubljenje prekomjerne težine se svodi na trošenje više kalorija nego što ih uneseš, hodanje se odlično nadopunjava sa ishranom koja će ti pomoći da dostigneš svoj cilj. U zavisnosti od težine i brzine, hodanjem se potroši otprilike 150-200 kalorija za 30 minuta. Najvažniji dio hodanja u cilju gubljenja težine je da ti bude zabavno.

Pokretna traka, da ili ne?

Neko voli da vježba na pokretnoj traci, a neki je smatraju nužnim zlom i veoma monotonom, ali ne mora uvijek da bude tako. Slušaj omiljenu mužiku ili neki zanimljiv podkast dok vježbaš, tako će ti biti manje monotono šetanje na pokretnoj traci. A za sve koji se pitaju šta je zdravije pokretna traka ili šetnja vani, članak iz maja ove godine koji je obljavljen u žurnalu sportske medicine kaže da nema puno razlike. U oba slučaja trud i unos kiseonika su bili više manje isti.

Izađi u prirodu

I dok ti se čini da je duga šetnja u prirodi drugo ime za pješačenje, ustvari je puno više od toga. Ako se odlučiš za dugu šetnju jako je važno da imaš odgovarajuću opremu – čvrste udobne cipele (mada mogu i patike za trčanje). Prije nego što kreneš zagrij se i istegni i ako ideš sam/a obavijesti najbliže gdje ideš da znaju (sigurnost na prvom mjestu).

Intervalni trening

Intervalni trening visokog intenziteta može izgledati da služi jedino za treinge visokog intenziteta, ali može da se uvede u bilo koji oblik vježbe. To je savršen način da iskoristiš prednosti dužih, ustaljenih šetnji u kratkom vremenu. Ne moraš čak ni da ideš punom brzinom, ako nećeš. Možeš da uvedeš intervale u hodanje tako što ćeš ići uz brdo ili jednostavno da hodaš malo brže od ustaljenog tempa. Ako se malo izložiš dodatnom naporu, sagorijevaćeš više kalorija i vježbaćeš mišiće na novi način. Vremenom, to može dovesti do poboljšanja kardiovaskularne kondicije ili čak do gubitka kilograma.

Izaberi odgovarajuću opremu

Ako planiraš da se posvetiš hodanju, patike za hodanje koje su čvrste i udobne su obavezne. Takođe, može dobro doći i uređaj za praćenje i brojanje koraka. Postoji par opcija – klasični pedometar, aplikacije na telefonu i satovi.

Izvor: livestrong.com

Preuzeto sa: ultra.ba