Ostalo

Mindfulness – svjesna pažnja

Mindfulness je veoma moćna praksa treniranja naše pažnje. Treniranjem naše pažnje uz pomoć Mindfulness-a mi učimo kako da budemo prisutni ovdje i sada.

Usmjeravanjem pažnje na unutrašnja i spoljašnja iskustva bez prosuđivanja, prihvatanje tih iskustava bez pokušaja da ih promijenimo, potisnemo ili zaustavimo. Ova praksa je moćna jer nam pomaže da naučimo kako da se zaustavimo u našim pretjeranim razmišljanjima, brigama, mislima o prošlosti, budućnosti i svemu onome što nas odvlači od našeg neposrednog iskustva u sadašnjosti i izaziva stres i neprijatna osjećanja u nama.

Usmjeravanjem pažnje na naše disanje, tijelo, zvukove kroz formalne Mindfulness meditacije ali i neformalne vježbe koje se mogu praktikovati kroz gotovo sve svakodnevne aktivnosti, npr. jedenje, hodanje, tuširanje… Mnoge od ovih aktivnosti mi obavljamo mehanički, npr. dok jedemo gledamo u telefon potpuno nesvjesni toga na koji način jedemo, žvaćemo, kakvog je ukusa i mirisa hrana, rijetko smo zaista prisutni u različitim iskustvima. Tako da način na koji vežbamo Mindfulness je kontinuiran i sveobuhvatan, ne samo kroz formalne vježbe – meditacije, već i kroz različite “jednostavne” aktivnosti u kojima možemo vježbati našu svjesnu pažnju i prisutnost. Vremenom mindfulness postaje način života.

Mindfulness je cijelo jedno područje uma, jedno unutrašnje stanje koje učimo, tražimo i sagledavamo posmatrajući um iz mnogo različitih perspektiva. S vremenom, učeći i koristeći različite načine, skeniranje tijela, svjesnost o dahu, STOP, RAIN, i druge metode ovog programa, istražujemo svoj um, posmatramo ga iz mnogo različitih perspektiva – kroz pažnju, percepciju, emocionalne koncepte, misaone tendencije, navike, do komunikacije, sposobnosti da imamo dobre relacije, preko empatije sve do saosjećanja.

Živimo ovladavajući svojim ograničenjima, svakim danom sve više. Kroz to posmatranje, razumijevanje i ovladavanje, gubimo polako osjećaj preplavljenosti mislima ili emocijama, periode u kojima osjećamo uznemirenje ali ne znamo razlog, i kroz tu novu jasnoću dozvoljavamo prirodnoj, spontanoj mudrosti, jasnoći i unutrašnjem stanju mira da se ispolje i manifestuju u potpunosti.

Sam naziv mindfulness je engleski prevod indijske riječi sati i definiše se kao stanje svijesti u kom smo aktivno svjesni određene misli, percepcije ili osjećanja koja obuhvata naša svijest, ali im još nismo pridali značenje ili vrijednost.

Elem, prije nego automatski pridamo značenje nekoj misli, percepciji ili osjećanju, pojavi se kratak momenat (mindfulness) potpune svjesnosti iste, ali oslobođen značenja. Međutim, taj momenat je toliko kratak da ga uopšte i ne primijetimo. Iako već postoji, ne možemo ga razumijeti ili naučiti, ali ga možemo iskusiti i trenirati.

Baveći se našim impulsivnim reakcijama, neprijatnim mislima i osjećanjima učimo da smirenije reagujemo na različite izazovne situacije. Kroz Mindfulness praksu učimo da prepoznajemo i prihvatamo naše emocije – prijatne i neprijatne.

Preuzeto sa: mladiinfo.me