Događaji

Poziv za slanje prijedloga i učešće na globalnoj konferenciji o naučnom novinarstvu

Naučni novinari, istraživači i medijski profesionalci širom svijeta mogu predati svoje ideje i prijaviti se za učešće na godišnjoj konferenciji.

Svjetska federacija naučnih novinara (WFSJ) poziva naučne novinare, istraživače i medijske profesionalce širom svijeta da pošalju svoje ideje i prijedloge aktivnosti za godišnju konferenciju koja će se narednog ljeta održati u Kolumbiji i online, putem interneta.

Tema konferencije će biti “Ponovno pokretanje naučnih novinara”, a ovakav koncept organizacije konferencije je, kako su naveli organizatori, veoma važan u obnovi i oporavku nakon pandemije koronavirusa koja je imala ogroman uticaj na rad i život stanovništva na globalnom nivou.

Iz Svjetske federacije naučnih novinara napominju da uticaj pandemije nije bio u potpunosti negativan zbog toga što su tokom pandemije otkriveni brojni komunikacijski alati uz čiju pomoć su osobe u izolaciji i predstavnici organizacija održavali međusobni kontakt.

Zbog novih komunikacijskih mogućnosti i većeg uticaja na globalnom nivou je revidiranjem plana održavanja konferencije dogovoreno da tradicionalni format održavanja konferencije uživo, bude ispraćen i online.

Uz tematske sesije, panel diskusije, radionice i pitching sesije, biće uvrštene i druge aktivnosti koje predlože naučni novinari, istraživači i medijski profesionalci širom svijeta. Osim toga, partnerske organizacije Svjetske federacije naučnih novinara će slati prijedloge o izletima, virtualnim i ličnim, te organizovanje prvog online filmskog festivala Svjetske federacije naučnih novinara.

Rok za slanje prijedloga je 12.9.2021.

Više informacija i formular za slanje prijedloga dostupni su na ovom linku.

Preuzeto sa: media.ba