Organizacije

Sačuvaćemo Plavo srce Evrope za sve nas!

Intervju sa Jelenom Ivanić (Centar za životnu sredinu) i Ulrichom Eichelmann (Riverwatch) o kampanji Sačuvajmo plavo srce Evrope koju su pokrenule evropske organizacije EuroNatur i Riverwatch, u saradnji sa lokalnim partnerima na Balkanu, a istu u Bosni i Hercegovini koordiniše Centar za životnu sredinu iz Banjaluke.

U intrevjuu Jelena i Ulrich govore o važnosti zaštite rijeka, javnim kampanjama koje u fokusu imaju zaštitu rijeka, građanskom aktivizmu za spas rijeka i drugim temama.

Sve rijeke u BiH su ugrožene, na koji način ih možemo sačuvati?

Ulrich Eichelmann: Gotovo sve rijeke i potoci ugroženi su razvojem hidroenergije. U našem posljednjem istraživanju u jesen 2020. godine pronašli smo podatke za oko 3.500 projekata hidroelektrana na Balkanu. Stoga je ideja da ih sve zaustavim pomalo luda, ali jedini pravi i ključni zadatak. Jedini način za spas rijeka u BiH i na cijelom Balkanu je kombinacijom različitih pristupa. Potrebni su nam aktivisti na terenu, pravni stručnjaci, naučnici, umjetnici, moramo raditi na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Sve nam to treba. Ako samo jedan od ovih pristupa nedostaje, uspjeh je doveden u pitanje. Prije svega potrebna je strast, znanje, kreativnost, fokus i stav maratonca. Mislim da smo u kampanji Plavo srce Evrope blizu da popunimo sve ove dijelove. Zato vjerujem da ćemo sačuvati više rijeka nego što smo mislili prije nekoliko godina kada smo pokrenuli kampanju. Sačuvaćemo Plavo srce Evrope za sve nas!

Šta je po vama najpotrebnije da se u ovom trenutku uradi da se situacija na terenu popravi?

Jelena Ivanić: Potrebno je da se stanovništvo još više aktivira i da jasno i glasno kaže ne ovakvim štetnim projektima u svojim lokalnim zajednicama i ispred svojih kuća.

Od Vlada entiteta RS i FBiH očekujemo što hitnije provođenje Deklaracije o zaštiti rijeka koja je usvojena u Narodnoj Skupštini RS i u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH gdje je usvojen i Zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cijeloj teritoriji FBiH.

Koliko je važno javno pričati i ukazivati na stanje sa rijekama u BiH, da javnost shvati težinu situacije?

Jelena Ivanić: Stanje rijeka BiH je trenutno jako loše, pored izgradnje hidroelektrana koje ih trajno uništavaju, tu su i mnogi drugi problemi sa zagađenjem komunalnim vodama i otpadom, šljunčarenje, betoniranje obala i mnogi drugi. Ako se ovako nastavi mi nećemo više imati ovakve rijeke kojima se dičimo već ćemo imati uništenje, prljave ili isušene rijeke. Ovo je jako bitna tema o okojoj se neprestano treba pričati i bitno je da građani postanu svjesni da vode može nestati ili da pristup vodi bude otežan, da cijena vode poskupi i slično. Ovo sve sa sobom nosi i ugrožavanje i nestanak biodiverziteta.

Koliko su važne javne kampanje za zaštitu rijeka, jer kroz njih se same rijeke stavljaju u fokus pažnje?

Ulrich Eichelmann: Javne akcije i rad sa medijima ključni su alat za postizanje našeg cilja – problem moramo učiniti vidljivim. Investitori i vlasti koji često rade na crno “mrze” biti u centru pažnje, jer su navikli raditi iza zavjesa. I domaći i međunarodni mediji važni su za spašavanje rijeka. To je ono što radimo u kampanji Plavo srce Evrope: osvijestiti ljude o problemu i jasno pokazati donosiocima odluka u zemlji da ih se promatra.

Koji su pozitivni, a koji su negativni primjeri odnosa ljudi prema rijekama?

Jelena Ivanić: Pozitivni odnos prema rijekama je svako korištenje rijeke na način da se značajno ne narušava kvalitet vode, biodiverzitet i okolina rijeke. Neki od primjera ovakvog korištenja su sportske aktivnosti, tradicionalne djelatnosti i turizam u kontekstu održivog razvoja. Sve ove djelatnosti mogu takođe dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i obezbjeđenja prihoda za zajednicu.

Sa druge strane negativni primjeri su prekomjerno iskorištavanje rijeka i riječnog potencijala pogotovo za ostvarivanje lične koristi, a na štetu lokalnih zajednica i države što je čest slučaj.

U BiH jako je prisutan lokalni građanski aktivizam za zaštitu rijeka, koliko je ova vrsta aktivizma važna za spas rijeka?

Jelena Ivanić: Građanski aktivizam je važan u svakom segmentu društva, pa tako i za zaštitu rijeka. Dok se građani ne probude i ne krenu ukazivati na probleme i aktivno se uključivati u rješavanje istih neće ni doći do pozitivnih promjena i poboljšanja kvaliteta života u našem društvu.

Mnogo je lokalnih zajednica koje su se digle za spas svojih rijeka i spremni su da ih sačuvaju i brane od interesa pojedinaca. Takvih primjera treba sve više i nadam se da će ih biti u narednom periodu jer građani postaju sve više svjesni štetnosti ovakvih projekata. Na dosadašnjim primjerima izgradnje hidroelektrana se jasno vidi koliko je velika šteta u odnosu na malu ili nikakvu korist koju imaju lokalne zajednice.

Kakva je situacija sa rijekama u regiji, da li su sve one ugrožene kao u BiH?

Ulrich Eichelmann: Na cijelom Balkanu u osnovi su sve rijeke i potoci ugroženi razvojem hidroenergije, čak i najmanji. Međutim, zemlje koje u tome prednjače su Srbija, BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo*. Međutim, primijetili smo jednu vrlo pozitivnu promjenu: u našem zadnjem ažuriranju baze hidroelektrana (svake dvije godine revidiramo planove za izgradnju hidroelektrana u regiji) – pronašli smo podatke za oko 3500 projekata hidroelektrana. To je mnogo, ali važan je broj onih koje su u izgradnji i tu jasno vidimo da se sve manje hidroelektrana zapravo gradi. Nakon vrhunca sa 188 hidroelektrana u izgradnji 2017. godine, imali smo ih 108 u 2020. godini. Još uvijek previše, ali prema mojim saznanjima, taj se broj i dalje neznatno smanjuje. Dakle, naša kampanja ima efekta.

U Banjaluci se održava i veliki koncert u septembru na kojem nastupaju Rundek & Ekipa, kao i Partibrejkers, a glavna parola koncerta je „Sloboda rijekama!“. Koliko je važno pustiti rijeke da slobodno teku? Koje su su još neke poruke koje ćete poručiti sa koncerta u Banjaluci?

Ulrich Eichelmann: Prvo, rijeke izazivaju snažne emocije, rijeke su dio našeg doma i zato volim imati umjetnike uključene u ovu kampanju. Muzika govori o emocijama i borba za rijeke je često veoma emotivna. Bendovi u Banjaluci naši su važni ambasadori. Borba za slobodne rijeke naš je ključni zadatak. Ovdje se ne radi samo o rijekama, njihovoj bioraznovrsnosti i ljudima koji žive uz njih. Ovdje se takođe radi o borbi protiv korupcije i lošeg upravljanja u zemlji. To je borba za pošteniju i demokratskiju budućnost. To je bitka za budućnost zemlje i pitanje: “Kako želimo da naša zemlja izgleda?”.

Podsjećamo da će se koncert za očuvanje rijeka Balkana na kojem će nastupiti Partibrejkers i Rundek & Ekipa, u organizaciji Centra za životnu sredinu u okviru regionalne kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope, održati 25. septembra na tvrđavi Kastel u Banjaluci sa početkom od 20 časova.

Više informacija o koncertu možete pronaći na OVOM LINKU.

Preuzeto sa: Centar za životnu sredinu