Vijesti

Otvoren 56. Kočićev zbor: Nastaviti stazom velikog Kočića

Manifestacija „56. Kočićev zbor“ svečano je otvorena kulturno-umjetničkim programom u Parku „Petar Kočić“.

Otvaranju je prisustvovao gradonačelnik Draško Stanivuković koji je istakao da i danas, kada se prisjećamo Kočićevih djela, shvatamo da su nam Kočićev borbeni duh i energija jednako potrebni, kao i u vremenu u kojem je veliki pisac živio i stvarao.

– Surova životna stvarnost tjera nas da se vraćamo riječima najznamenitijeg Zmijanjca, čovjeka, borca, književnika koji je hrabro hodao kroz maglu, kroz mećavu, ali ga vrijeme nije zavejalo. Svojim najubojitim oružjem – satirom, Kočić je budio nacionalnu i političku svijest svoga naroda“– poručio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je kazao da bi trebalo da nastavimo stazom koju je utabao naš Kočić, jer imamo još mnogo da učimo o njemu i od njega, iako je prošlo više od vijeka od njegove smrti.

– Mi ćemo se truditi da svake godine za Kočićeve dane čuje sve više ljudi van naših granica. Pokušaćemo da on jednom bude ponosan na nas, kao što smo mi na njega. Mada, šta god uradimo malo je, u odnosu na ono što je on uradio za nas. U njegovu čast oživjećemo njegovo ognjište, kako bi bilo posjećeno tokom cijele godine – zaključio je Stanivuković

Manifestaciju „56. Kočićev zbor“ otvorila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić koja je istakla da su riječi Petra Kočića itekako doprinijele propasti Austrougarske i slobodi na ovim prostorima, zbog čega je veliki Kočić dobio zasluženo mjesto u istoriji srpske književnosti.

– O Kočiću se s razlogom nastavlja pisati i danas, jer od našeg Zmijanjca imamo šta da učimo i naučimo, ali i šta da prenesemo generacijama koje dolaze, jer smatramo da mi ni sada nismo Kočića do kraja dočitali i od njega dovoljno učili- istakla je Natalija Trivić.

Ona je navela da bi Kočić, više nego ikada, od nas tražio da vodimo brigu o srpskom jeziku i pismu, ali i o svom identitetu, te da budemo jedinstveni i da se međusobno poštujemo i uvažavamo.

– Naša obaveza je da lik i djelo Petra Kočića, kao jednog od najznačajnijih književnika sa ovih prostora, zajedno sa Dučićem, Ćopićem, Skenderom, Višnjićem, Ćorovićem i drugima sačuvamo od zaborava i damo mu mjesto koje zaslužuje- zaključila je Trivićeva.

Podsjećamo, prema programu Kočićevog zbora, sutra, 24. avgusta sa početkom u 13.00 časova, biće održana promocija do sada nepoznate Kočićeve pripovijetke „Đe je mama?“ priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Promociju, na platou ispred Biblioteke, pratiće i prigodna izložba koja će, na posebno dizjaniran način, predstaviti ovo djelo.

Istog dana, u Parku „Petar Kočić“ u 18.00 časova biće održana radionica veza za djecu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić, nakon čega slijedi zanimljiv događaj sa glumcima pod nazivom „Kočić među nama – uvijek i zauvijek“.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka