Vijesti

Radionica: Naučite Zmijanjski vez

U okviru programa 56. Kočićevog zbora, 24. avgusta sa početkom u 18.00 časova, u Parku „Petar Kočić“ biće održana radionica Zmijanjskog veza.

Radionicu, u organizaciji Muzeja Republike Srpske, vodiće vezilja Sanja Bajić, autor kolekcije nakita „Tragovi“, a učesnici će imati priliku da se upoznaju sa motivima Zmijanjskog veza, tehnikom izrade i samom značaju tog veza.

Iako je radionica namijenjena djeci različitih starosnih grupa, Sanja Bajić kaže da mogu prisustvovati i drugi zainteresovani za Zmijanjski vez, prvi element iz ovog kraja koji je 2014. godine uvršten na UNESKO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

-Radionica je otvorenog interaktivnog tipa, tako da se svi zainteresovani građani mogu uključiti u radionicu – navela je ona.

Važno je da se, kako je istakla – stanovništvo, a posebno djeca, edukuju i na zanimljiv interaktivan način upoznaju sa našim kulturnim nasljeđem.

Naime, Zmijanjski vez je specifična tehnika koju su praktikovale žene sa Zmijanja kod Banje Luke. Tradicionalni vez se koristi za ukrašavanje ženske odjeće i domaćinstva i jedan je od najspecifičnijih i najkarakterističnijih vezova sa naših prostora.

Plave niti na bijelom platnu osnova su zmijanjskog veza. Iglom se prave krstići, koji se spajaju u razne geometrijske oblike. Bogatstvo šara i oblika, od rodnog krsta, jabuke i grane, cvjetova i drugih oblika predstavljaju pravu riznicu izraza i značenja: sreća u porodici, dobro zdravlje, zdravo potomstvo i slično.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka