Ostalo

Koje kompjuterske vještine biste trebali istaći u svom CV-u?

Za obavljanje bilo kojeg posla potrebne su različite vještine. Neki su više usmjerili na fizičke alate, dok su neki više fokusirani na digitalne alate. Tehničke vještine su kvaliteti koje se dobijaju stjecanjem i primjenom znanja u određenoj oblasti.

Tehničke vještine koje se traže od kandidata za posao uvelike se razlikuju ovisno o industriji i vrsti posla. Osnovne informatičke vještine važne su jer se na njima zasniva svaki posao modernog doba, a u svakom oglasu za posao kompanije navode obavezne i poželjne vještine, prenosi startuj.com.

U nastavku su navedeni neki primjeri potrebnog poznavanja rada na računaru:

  1. Opšte poznavanje rada na računaru

Osnovne vještine rada na računaru uključuju sve vještine potrebne za izvršavanje zadataka koji nisu nužno u IT sferi, ali uključuju rad s računarima. To obično uključuje brzo kucanje, poznavanje rada u Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Microsoft Teams, Outlook, Google Suite (Dokumenti, Tablice, Slajdovi, Obrasci).

  1. Napredne vještine

Ponekad, ovisno o industriji i samoj kompaniji koja traži novog zaposlenika, ova grupa može uključivati ​​i rad u Zoomu, Canvi, Adobe Photoshopu, Illustratoru ili Microsoft Accessu. Postoje i primjeri kada neki programi iz opće kategorije (npr. Excel) mogu predstavljati naprednu vještinu, odnosno uključuju znanje o složenim funkcijama i funkcionalnostima ovog softvera (npr. rad sa funkcijama kao što je vlookup, kao i zaokretne tablice) . U slučaju da imate napredno znanje u Excelu, navedite ga (npr. napišite da ste stručnjak za Microsoft Excel, uključujući vlookup i zaokretne tablice).

  1. Vještine programiranja

Osim softverskog inženjeringa, postoje i mnoga druga zanimanja koja zahtijevaju znanje iz područja programiranja. Na primjer, programeri često moraju imati barem osnovno znanje o HTML -u. Neki od najtraženijih programskih jezika od strane poslodavaca su: C i C ++, C #, Java, JavaScript, Perl, PHP, Python, Swift, SQL, R i Ruby.

  1. Rad u softveru za produktivnost

Većina kompanija traži od svojih zaposlenika korištenje popularnog i specijaliziranog softvera, koji najčešće spada u grupu softvera za produktivnost, tj. softvera stvorenog kako bi se posao obavio brže i efikasnije. Primjeri takvog softvera su Trello, Slack, Zapier, JIRA i Salesforce.

Ako je neki od ovih programa naveden kao zahtjev u opisu posla koji vas zanima, trebali biste ga unijeti u svoj CV. Budući da je ovaj softver rasprostranjen i predstavlja osnovne zahtjeve mnogih poslova, ne morate ih navesti ako nisu vaša specijalnost. Pogotovo ako softver za produktivnost nije naveden u opisu posla, bolje je izostaviti ga iz CV-a i dati prednost drugim vještinama.

  1. Vještine specifične za industriju

Tehničke vještine razlikuju se ovisno o industriji, pa je važno istražiti industriju u kojoj želite raditi. To možete saznati čitajući oglase za posao u toj branši. Istaknite vještine koje već poznajete i razmislite o učenju onih koje su relativno lake, pa im dajte prednost u CV-u.

Evo nekoliko primjera tehničkih vještina specifičnih za posao koje se mogu pronaći u oglasima za posao: QA testiranje, iOS/Android programiranje, internet sigurnost, modeliranje, UI/UX, SEO, marketing društvenih mreža (liderstvo i oglašavanje), CMS, alati za marketinšku analitiku i brojni drugi.

Preuzeto sa: studomat.ba