Stipendije

Stipendije za učešće na 12. svjetskoj konferenciji o istraživačkom novinarstvu

Osim stipendija za učešće na svjetskoj konferenciji o istraživačkom novinarstvu, stipendije će se dodjeljivati i za izvještavanje o okolišu i organizovanom kriminalu.

Dvanaesta Svjetska konferencija o istraživačkom novinarstvu #GJIC21 će ove godine po prvi put biti organizovana online i to u periodu od 1. do 5. novembra.

Ova konferencija predstavlja ključni događaj u istraživačkom novinarstvu tokom kojeg će učesnici konferencije kroz praktične panele i radionice učiti o najnovijim istraživačkim tehnikama, analizama podataka, online istraživanju i prekograničnoj saradnji.

Ovogodišnja konferencija uključivaće regionalne programe koji su specifični za određene kontinente sa prevodom na više jezika i sa moćnostima umrežavanja.

Kotizacija za učešće na konferenciji iznosi 100 američkih dolara, a za one novinare koji nisu u mogućnosti uplatiti kotizaciju, a koji dolaze iz zemalja u tranziciji, organizatori nude stipendije za određen broj učesnika.

Za stipendije se mogu prijaviti novinari koji rade u online ili printanim medijima, kao i televizijski, radijski i multimedijalni novinari koji dolaze iz jedne od 152 zemlje u tranziciji širom svijeta, među kojima su i Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

U procesu dodjele stipendija, prednost će predstavljati iskustvo u istraživačkom novinarstvu, a radni jezik na konferenciji je engleski.

Za dobitnike stipendija biće omogućeno besplatno učešće na koferenciji, a po završetku konferencije, stipendistima će uz slanje zahtjeva biti omućen pristup video snimcima sa konferecije.

Osim toga, organizatori nude posebne stipendije novinarima koji žele unaprijediti vještine o izvještavanju o okolišu i organizovanom kriminalu, a ovu kategoriju je moguće odabrati putem obrasca za prijavu za stipendiju. Ove stipendije će biti dodijeljene uz podršku Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

Rok za prijavu je 17.8.2021.

Dobitnici stipendija će o tome biti obaviješteni putem maila do kraja septembra 2021.

Više informacija dostupno je ovdje.

Preuzeto sa: media.ba