Događaji

Radionica Fotožurnalizam 2021

Prijaviti se mogu svi fotografi i fotoreporteri iz BiH koji su zainteresovani za dokumentarnu fotografiju ili fotožurnalizam.

Udruženje BH Fotografi će od 11. do 15. septembra ove godine organizovati radionicu o fotožurnalizmu koja je namijenjena svim fotografima i fotoreporterima iz BiH koji su zainteresovani za dokumentarnu fotografiju ili fotožurnalizam.

Cilj radionice je dodatno edukovati, motivisati i pružiti podršku fotografima i fotoreporterima iz BiH, a radionicu će voditi fotoreporter iz Švedske Paul Hansen koji je u toj zemlji osam puta bio izabran za fotografa godine.

Hansen je tokom svoje karijere radio kao fotoreporter za dnevne dnevne novine Dagens Nyheter, Expressen i Goteborgs-Posten, a dobitnik je i brojnih međunarodnih nagrada među kojima World Press Photo, Pictures of the Year International (POYi) i National Press Photographers Association (NPPA).

Sedam odabranih učesnika će tokom radionice imati priliku upoznati se sa različitim komponentama pripovijedanja multimedijalne priče. Iako će naglasak tokom radionice biti na fotografiji, na radionici će se govoriti i o važnosti pisanja pratećeg teksta, korištenju zvuka, kao i pokretnih slika u multimedijalnom izvještavanju.

Svaki dan navedene radionice će se sastojati od intenzivnog rada na temama koje se tiču angažmana za printane i online medije, a radionica će biti održana na engleskom jeziku.

Svi zainteresovani fotografi i fotoreporteri koji se prijave za učešće na radionici trebaju imaju visok nivo motivacije, poznavati engleski jezik, posjedovati vlastite fotoaparate i laptope, poznavati medijsko okruženje i osnovne vještine za obradu fotografija.

U svojim prijavama, svi zainteresovani trebaju poslati svoj CV od maksimalno dvije stranice koji sadrži kontakt podatke i tekst o radu i iskustvu osobe koja se prijavljuje.

Osim toga, u prijavi je potrebno poslati i portfolio sa maksimalno 20 fotografija u PDF-u koji ne prelazi težinu od 6MB. Kroz navedeni portfolio potrebno je predstaviti barem jednu priču sa osam fotografija, dok ostale fotografije mogu biti pojedinačna priča, a ispod svake fotografije mora biti opis.

Sve prijave se šalju putem mail adrese info@bhfotografi.ba sa naznakom “Fotožurnalizam 2021”.

Rok za prijavu je 22.8.2021.

Radionica će biti organizovana u sklopu Akademije BH Fotografi koja pomaže fotografima da unaprijede svoja znanja u fotografskoj industriji.

Radionica je besplatna, a svi učesnici su dužni da snose lične troškove putovanja, hrane i smještaja.

Preuzeto sa: media.ba