Ostalo

Izbjegavaj da radiš ovih 7 stvari ako želiš da unaprijediš svoju karijeru

Kada ti ne ide na polju karijere, najlakše je kriviti ekonomiju, šefove, pandemiju korona virusa, okruženje i slično. Međutim, to je sve izvan naše kontrole. Umjesto toga, razmotri šta je to što te sprečava da napreduješ u karijeri, ali što nije vanjski, nego unutrašnji faktor. Da li sebe sabotiraš nekim navikama, uvjerenjima i praksama? Dobra stvar je što to možeš promijeniti! Pročitaj u nastavku 7 stvari, koje moraš prestati raditi, kako bi unaprijedio/unaprijedila svoju karijeru.

Mehanički radiš stvari na poslu

Ako dođeš do tačke u kojoj ti je karijera na autopilotu, velika je vjerojatnoća da si činiš lošu uslugu. Zauzetost poslom nije isto što i produktivnost, bitan je fokus i namjera za ostvarenje ciljeva, svjesno donošenje odluka i plan za dostizanje ciljeva. Ne bavi se sitnicama koje ti odvlače pažnju, fokusiraj se na ključne stvari u poslu ili edukaciji.

Sumnjaš u sebe

Ako imaš naviku da sebi kažeš: „Nisam dovoljno… (dobar, talentovan, iskusan, uspješan, hrabar, itd)“, rušiš sebi moral, samopouzdanje i ne privlačiš dobre stvari u život. Ništa nema veći uticaj na tvoju karijeru od priča, koje sam/sama sebi pričaš. Vodi računa o svojim riječima i zamijeni samokritičnost u pričanje pozitivnih priča sebi. Istina je da svi sumnjaju, ali oni koji uspiju su oni koji prevaziđu strahova i urade stvari čak i ako nisu spremni. Zapamti: Niko neće vjerovati u tebe ako ti ne vjeruješ.

Vjerujuješ da sve znaš i da ne trebaš više da se edukuješ

Diploma i certifikati su odličan temelj, ali poslovna okruženja se stalno razvijaju, kao i poslovni modeli i alati, tako da ne možeš biti neupućen/neupućena, jer rizikuješ da se ne razvijaš dalje. Moraš stalno raditi na sebi i usvajati nova znanja, vještine i alate. Sposobnost prilagođavanja i učenja ključna je za opstanak i rast tvoje karijere, zato uloži svjestan napor da nešto novo naučiš, što doprinosi tvom rastu i razvoju. Iskoristi svoju znatiželju da potražiš nove ideje, informacije, perspektive. Cilj je biti cjeloživotni učenik, te da povećaš svoju bazu znanja i vrijednost.

Stavljaš sebe na posljednje mjesto

Lako je potisnuti svoje potrebe na drugo mjesto, kada si zadužen/zadužena za brigu o drugima, posebno sada u vremenima visokog stresa zbog pandemije. Ali, ako sve svoje vrijeme potrošiš na druge, na brigu o djeci, partneru, porodici, rođacima, klijentima, prijateljima, radnim kolegama, na putu si da pregoriš i da se nikada ne fokusiraš na sebe i svoje potrebe. Evo u čemu je stvar: Stavljanje sebe na prvo mjesto, ne čini te sebičnim. Ako budeš proaktivna osoba u brizi za sebe, prioritet daješ svojoj dobrobiti, a to znači da ćeš se pokazati kao potpuno energičnija i kao najbolja verzija sebe, spremna na borbu protiv izazova bez žrtvovanja zdravog razuma ili zdravlja.

Zaboravljaš da je vrijeme najvrijednije

Ako smatraš da nema dovoljno sati u danu, možda ćeš trebati ponovno procijeniti kako i s kim provodiš vrijeme. Vrijeme je dragocjen i neobnovljiv pojam, nastaviće se kretati naprijed i nikada ti se više neće vratiti “izgubljeno” vrijeme. Zato oprezno u zaštiti svog vremena stvaranjem granica i reci ne druženju s ljudima koji te iscrpljuju ili ne radi stvari, koje ti neće pomoći da ostvariš svoje ciljeve. Usmjeri svoje vrijeme na najbolji mogući način da iskoristiš svoje talente, mogućnosti i potencijale za rast i razvoj.

Nemoj pretpostaviti da svi znaju tvoju pravu vrijednost

Zar ne bi bilo divno, kad bi svi tačno znali zašto koliko vrijediš i kakve sve talente i znanja imaš? Nažalost, pretpostavka da će se to dogoditi bez tvoje priče, rada, truda i zalaganja, malo je vjerojatna. Ne tjeraj druge da pogađaju zašto si ti važna osoba, olakšaj ljudima da te brzo shvate, šta nudiš, šta najbolje znaš, koje su tvoje kvalitete, koja je tvoja vrijednost vrijednost, šta tebe razlikuje od drugih, kako im možeš pomoći i kako oni tebi mogu pomoći. Ažuriraj svoj LinkedIn profil, da jasno artikulišeš svoju priču, istakni svoje kvalitete i “prodaj” svoju priču. Pojačaj svoje misaono vođstvo dosljednim dijeljenjem svoje mudrosti, perspektive i vizija putem društvenih mreža.

Ne moraš sve sam/sama

Primamljivo je pokušati biti heroj i sve napraviti sam/sama, ali to nije nimalo lako. Ako želiš napredovati i uspjeti, ok je da zaražiš pomoć od drugih. U osnovi, posao pokreću ljudi. Tvoj sljedeći posao, klijent ili prilika, vjerovatno će doći od nekoga koga poznaješ (ili nekoga koga neko drugi poznaje), pa ima smisla njegovati međuljudske odnose. Prvo se fokusiraj na to da budeš dobra i komunikativna osoba, susretljiva i da želiš pomoći, ali i da ti zatražiš pomoć kolege ili prijatelja. Ne ustručavaj se pitati nekog za savjet ili pomoć.

Preuzeto sa: ultra.ba