Događaji

Forum- Stećci Manjače: zaboravljeno kulturno blago ili turistički potencijal?

Lokalni tim u Banjaluci, u okviru projekta “StećAR: Enhanced Vision of Stećak”, koji sprovodi Fondacija Mak Dizdar, poziva građane Banjaluke da svojim učešćem, u Forumu 24.7.2021., doprinesu zaštiti i promociji našeg srednjevjekovnog kulturnog nasljeđa, sa fokusom na stećke.

U sklopu projekta realizovan je niz aktivnosti s ciljem zaštite i promocije stećaka u 5 gradova, uključujući organizaciju edukativnih radionica, izradu 3D modela stećaka, kao i kreiranje kratkih filmova. U periodu od marta do jula, tim volontera iz Banjaluke, radio je na registraciji, istraživanju i mapiranju nekropola stećaka u Banjaluci, sa fokusom na prostor Manjače, oko jezera i turističko rekreativnog kompleksa.

Svrha događaja je predstaviti rezultate našeg rada, pokrenuti diskusiju u lokalnoj zajednici o očuvanju stećaka i stavljanju stećaka u funkciju turizma, te upoznati građane Banjaluke sa stećcima i uključiti ih u kreiranje rješenja i realizaciju akivnosti za dalji rad na ovom pitanju.

Program događaja
11:00 – 12:30 Predstavljanje projekta i uvodna prezentacija za temu foruma.
12:30 – 13:00 Panel diskusija – Stećci Manjače: zaboravljeno kulturno nasljeđe ili turistički potencijal?
13:00 – 14:00 Ručak
14:00- 16:00 Radne grupe – kreiranje prijedloga i preporuka za očuvanje i turističku valorizaciju stećaka

Više informacija o projektu možete pronaći na https://stecakmap.info/ ili na facebook profilu @stecak.map

S obzirom da je broj mjesta ograničen, obavezna je prijava. Obrazac za prijavu možete pronaći na linku https://forms.gle/EtbCGyeuRgzrp99k6

Rok za prijave je 23.7.2021. do 14:00 časova.

Fondacija Mak Dizdar sprovodi projekt “StećAR: Enhanced Vision of Stećak” zahvaljujući podršci projekta BHRI (Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative), koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a financijski podržava USAID.

Preuzeto sa: Facebook event