Ostalo

Intervju za Ultra magazin portal

Na mladima svijet ne ostaje, on jeste na njima – kažu sa portala mladibl.com

mladibl.com je prvi gradski informativni portal za mlade i one koji žele biti informisani iz svih sfera društva, koje se direktno i indirektno tiču mladih ljudi. Razgovarali smo sa urednikom Milošem Blagojevićem i njegovom zamjenicom Natašom Gavur, koji kao učesnici Ultra Unique projekta, pokreću i podcast, koji se će se baviti svrhom i ciljevima omladinskog rada.

Portal mladibl.com je zvanično počeo sa radom početkom novembra 2019. godine, a cilj je povećanje informisanosti i svijesti mladih ljudi o mogućnostima iz oblasti studiranja, mobilnosti, zapošljavanja, omladinske politike, formalne i neformalne edukacije, stipendijama, prilikama za usavršavanje, institucijama, organizacijama i slično.

Htjeli su da uvedu novinu u zanimljiviji i pristupačniji način obavještavanja osoba od 15 do 30 godina, putem interneta kao najsavremenijeg, najbržeg i najznačajnijeg sredstva komunikacije i informisanosti. U današnjem modernom svijetu, kada se internet koristi sve više, smatraju da je neophodno mladima pristupiti upravo sa tog aspekta.

Ideja je da se sve informacije, interesantne i korisne za mlade ljude, stave na jedno mjesto, te da putem interneta, budu dostupne što brže, što jasnije i što pristupačnije, većem broju mladih.

„S obzirom na to da živimo u modernom, informatičkom društvu, informacija predstavlja najvrijedniji i najvažniji segment razvoja i napretka društva u cijelini. Informacije koje danas saznajemo i usvajamo oblikuju svijet, koji ćemo sutra da vidimo i u okviru koga ćemo da živimo. Vođeni navedenim činjenicama, koje predstavljaju kulturu življenja svakog pojedinaca u današnjem društvu, neophodno je da i mladi ljudi, budu što više uključeni u proces informisanosti i adekvatnog korištenja informacija,“ kaže Miloš Blagojević.

Pokretanjem jedinstvenog portala za mlade, koji sadrži korisne i objedinjene informacije, otvara se mogućnost za njihovu dodatnu obavještenost, osviještenost, samim tim i edukaciju, usavršavanje i napredak u svakoj oblasti društvenog života.

Zanimalo nas je i koliko je zapravo teško opstati na veoma konkurentnom tržištu. „Svaki posao i svaki rad u oblasti informisanja i medija je težak, ali velikim zalaganjem i posvećenošču dolazi se do velikih rezultata i velikih ciljeva, što je ujedno i tajna za preživljavanje. Pored posvećenosti i fokusiranosti, takođe najvažniji dio jeste sadržaj, pružiti mladima kvalitetan sadržaj i informacije, i to sve na jednom mjestu“, kaže Nataša Gavur.

Ekipa je pokrenula i podcast za mlade u okviru Ultra Unique projekta. Počeli su sa snimanjem podcasta, jer je podcast u posljednje vrijeme veoma popularan online alat za stvaranje sadržaja, a oni žele pratiti trendove. Podcast će se zvati „Buniqa“ i on će za cilj imati da predstavi samu svrhu i cilj omladinskog rada. Razgovaraće se sa iskusnim omladinskim radnicima, ljudima koji su u nevladinom i omladinskom sektoru dugo godina i koji iza sebe imaju veliko iskustvo. Oni koji mogu poslati pravu poruku mladima i još više ih podstaknuti na aktivno učešće u društvu i procesima donošenja odluka.

Ciljna grupa će biti svi oni, koji se bave aktivizmom i koji se bave omladinskim radom. Primarna ciljna grupa jesu mladi ljudi, jer će cilj biti da ih dodatno informišu o mogućnostima i prilikama, koje im se nude, da ih dodatno podstaknu na omladinski aktivizam, da se aktivno uključe u procese donošenja odluka kako na lokalnom, tako i na republičkom i državnom nivou. Da se uključe u rad omladinskih centara, da se učlane u omladinske organizacije, da volontiraju, da ih podstaknu na promjene i na taj način doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica.

Već imaju pripremljenu listu gostiju i to su uglavnom iskusni aktivisti, omladinski radnici i omladinski lideri u svojim lokalnim zajednicama.

Kažu da im je učešće na Ultra Unique radionicama itekako značilo. “Da budemo iskreni, ideja o pokretanju podcasta je bila odavno, ali nikako da krenemo u realizaciju. Ovaj projekat nas je pogurao u nove vode i pokazao da mi to možemo“, kaže Nataša Gavur. Radionice su uticale i na njihov lični i profesionalni razvoj. Takođe su im pomogle da dođu do ideje o kreiranju novih sadržaja, s fokusom na video sadržaj, jer i to je ono što je među mladima popularno.

Osim toga što su u ovom trenutku info portal, ekipa sebe za pet godina vidi kao informativno – medijsku platformu za mlade, gdje će svi imati priliku da predstave ono što rade, jer mladima to treba, treba im dati više medijskog prostora, da se čuju njihove potrebe i naravno ideje koje imaju. „Mlade treba posmatrati kao resurs i trebaju biti dio svake vizije, strategije, bilo da se radi o organizacijama, institucijama ili drugim značajnim strateškim dokumentima. Rečeno je da na mladima svijet ostaje, a mi volimo reći, da na mladima svijet jeste“, zaključuje Miloš Blagojević.

„Ultra Unique“ realizuju Play Team i Ultra magazin, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Preuzeto sa: ultra.ba