Ostalo

Naučite biti asertivni: Evo kako ljubazno reći ne

Naučiti kako odbiti nekoga na ljubazan način danas je ključna vještina koju je neophodno razviti.

Za većinu ljudi, reći “ne” predstavlja veliki izazov. Naučiti kako odbiti nekoga na ljubazan način danas je ključna vještina koju je neophodno razviti, naročito u biznis svijetu. Za freelancere i manja preduzeća, vrlo je primamljivo govoriti “da” svim klijentima i prihvatati nove projekte koji se pojavljuju, međutim to često nije pametno raditi. U praksi, postoji mnogo razloga zašto treba odbiti klijenta ili projekat: možda već imamo previše stvari na kojima radimo, možda projekat nije dobar fit, možda je klijent užasno izazovan za saradnju… Koja god situacija bila u pitanju, dešava se da je u našem najboljem interesu da nešto odbijemo i da vježbamo vještinu govorenja “ne”.

Kada naučiš da ljubazno kažeš ne, bićeš u prilici da procijeniš svaku šansu i da odlučiš da li je to nešto:

  • što možeš da preuzmeš,
  • za šta imaš dovoljne kvalifikacije,
  • što možeš uspješno da izguraš.

Na ovaj način, imaćeš više vremena za posao u kome zaista uživaš i koji ti jako dobro ide. Kada kažeš “ne” projektima koji ti nisu fit, ostavljaš prostor i vrijeme za neke prilike koje će ti biti mnogo bolje i koje će ti posao učiniti ljepšim, ispunjenijim i uspješnijim, piše startuj.com.

Kako zapravo možeš da kažeš ne?

  1. Pristupi problemu taktično

Postavljanje granica sa klijentima nije uvijek lako, ali je jako bitno znati reći “ne” i ostati pri tome. Kako bi se uprkos ovome zadržao dobar odnos sa klijentom, važno je znati kako iskomunicirati odbijanje. Neke od ljubaznih fraza koje možeš da iskoristiš i zbog kojih će se klijent bolje osjećati su:

  • Zaista bih volio/la, ali moram da…
  • Već radim na projektu koji mi oduzima mnogo vremena, ali mogu da Vam ponudim alternativu…
  • To bi bilo sjajno, ali već sam u drugom projektu…
  • Raspored mi je pun do… Da li bi Vam odgovaralo nešto poslije toga?
  • Veoma cijenim što ste mi ponudili ovu ponudu/ovaj posao, ali trenutno nemam mogućnosti da mu se u potpunosti posvetim.
  1. Daj sebi vremena

Dosta ljudi ima impuls da odmah odgovara (najčešće sa “da”) na zahtjeve da se uradi nešto. Najbolji način da se ovome pristupi jeste da nikada ne odgovoriš odmah na zahtjev – bilo da je to uzimanje novog projekta, pomijeranje roka ili još jedan u nizu nepotrebnih sastanaka, već da razmotriš pristanak i odluku koju treba da doneseš. Pusti sebe da razmotriš prije nego što odgovoriš:

  • Da li je to stvarno nešto što želiš da uradiš?
  • Da li je to nešto sa čim imaš vremena i energije da se nosiš?
  • Zašto bi odgovorio sa da?
  1. Ponudi alternative

Ponekad razlog za odbijanje ima veze sa “logistikom” i mogućnošću da se nešto odradi, a ne sa željom da se neki klijent izbjegne. U takvim slučajevima, ponudi alternative koje su i tebi prihvatljive, i prezentuj im “ne” kao maskirano “da”, odbijajući ono što ti ne odgovara i pristajući pod svojim uslovima.

  1. Daj objašnjenje, ali ne ostavljaj prostor za diskusiju

Kada treba da odbiješ klijenta, pristojno je da daš neki razlog. Uz dobro objašnjenje, klijent će moći da razumije razlog odbijanja i lakše će ga prihvatiti. U ovim situacijama, postoji i previše objašnjavanja i to je nešto što definitivno treba da zaobiđeš. Daj sažeto objašnjenje, ali postavi granice i nastupi tako da ne ostavljaš prostora da se tvoja odluka preispituje i da te klijent ipak “ubijedi” da promeniš mišljenje.

Preuzeto sa: studomat.ba