Događaji

Prointer organizuje hackathon protiv COVID-19

Prointer ITSS organizuje prvi online hackathon u Bosni i Hercegovini. Hackathon COVID19 – Hack & solve weekend će se održati 11. i 12. aprila putem WebEx platforme. Prointer će implementirati rješenje koje zadovolji potrebne kriterijume. Pored toga pripremljene su i novčane nagrade od 1.500, 1.000 i 500 KM za prva tri mjesta.

Cilj hackathona je pronalazak IT rješenja u borbi protiv koronavirusa i ublažavanju posljedica na mnogobrojne aspekte društva. Ključne teme za koje se traže rješenja spadaju u četiri kategorije: Opšta informisanost i mentalno zdravlje, sekundarni uticaj na društvo i privredu, edukacija na sva tri nivoa obrazovanja te očuvanje zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika.

„Prointer smatra da trenutna situacija uzrokovana virusom COVID-19 zahtijeva inovativna rješenja iz polja informacionih tehnologija. S tim u vezi, odlučili smo se da pružimo priliku svima koji su zainteresovani da se prijave na hackathon i da iz svojih domova ponude rješenja koja bi efikasno mogla da doprinesu društvu u ovim teškim trenucima. Siguran sam da ćemo dobiti mnoštvo inovativnih ideja iza kojih ćemo stati i pomoći u njihovom razvoju“, poručili su iz kompanije Prointer ITSS.

Stručni žiri će biti sastavljen od stručnjaka iz polja medicine i IT tehnologija. Svaki član žirija će učestvovati u mentorisanju zakazanog za 11. april. Po okončanju takmičenja 12. aprila u minut prije ponoći, žiri će da procijeni kvalitet predloženih ideja te da proglasi pobjednike.

„Cilj nam je ne samo da dobijemo originalne ideje, nego i ideje koje su primjenjive i koje se mogu relativno brzo pretočiti u praksu tj. rješenja koja ćemo moći da koristimo. Prointer će da da punu podršku idejama koje ispune sve kriterijume da one što prije ugledaju svjetlo dana“, izjavila je marketing menadžer kompanije Prointer, Mirjana Jukić.

Prijave za učešće na hackathonu traju do 10. aprila na hackandsolve.com gdje se nalaze i dodatne informacije.