Ne propusti trening iz izgradnje mira za studentice i studente

Ne propusti priliku da učestvuješ na treningu iz izgradnje mira za studentice i studente iz Bosne i Hercegovine, koji će se održati u julu 2021. godine.

Program će se aktivno baviti složenim temama i očekuje se intenzivna komunikacija učesnica i učesnika, razmjena mišljenja, međusobna kritiku, ali i spremnost na samokritiku, dijalog s neistomišljenicima ili neistomišljenicama, te preispitivanje vlastitih uvida i stavova.

Ukoliko si motivisan ili motivisana za učešće u sedmodnevnom programu koji zahtijeva spremnost da se aktivno sudjeluje u procesu rada – pošalji svoju prijavu! 💌

Kako će izgledati trening?

Trening nije koncipiran kroz klasična predavanja i slušanje samo jednog predavača ili predavačice. Na ovoj vrsti treninga se uči kroz razmjenu i komunikaciju, ne postoje tačni i netačni odgovori, ali se zahtijeva visok nivo aktivnosti, komunikacije i razmjene te spremnost na slušanje i razgovaranje.

Za sve studente i studentice iz Bosne i Hercegovine (uključujući i studente i studentice iz BiH koji studiraju van BiH ili one koji su tek ove godine upisali fakultet) ovaj trening predstavlja priliku da oni kao dio studentske populacije prepoznaju u sebi odgovornost za društveno djelovanje, kroz zajednički susret i rad na temama koje se tiču prošlosti i budućnosti poslijeratnog društva, međusobne razmjene mišljenja i naprave vlastitu refleksiju.

Neke od tema treninga su:

 • suočavanje sa prošlošću,
 • međuetničko nasilje,
 • izgradnja mira,
 • pomirenje,
 • nacionalni identiteti,
 • nenasilni aktivizam,
 • razumijevanje sukoba
 • nenasilna transformacija sukoba…

Trenerski tim je sastavljen od četiri trenerice i trenera koji se bave mirovnim aktivizmom, i zaduženi su za pripremu i vođenje radionica.

Mjesto i vreme odvijanja programa

Trening će biti održan na planini Vlašić gdje će za sve učesnike i učesnice biti osiguran smještaj u jednokrevetnim sobama, s osiguranim doručkom, ručkom i večerom, i dvije kafe pauze dnevno. Trening će se održati uz poštovanje epidemioloških pravila koji se tiču distance i broja okupljenih ljudi.

Troškove smještaja, hrane, cjelokupnog puta i potrebnih materijala za rad i samozaštitu pokriva organizator. Dodatne logističke informacije organizatori će proslijedit nakon odabira prijava.

 1. jul je dan za dolazak na Vlašić, a 28. jul je dan za odlazak.

Rok i način prijave

 • Ukoliko nisi u mogućnosti da prisustvuješ svih sedam dana zahtjevnog rada, bolje je da se ne prijavljuješ ovog puta;
 • Ovdje nije reč o odmoru ili plaćenoj ekskurziji, pa je motivacija za učešće u intenzivnom programu jedan od veoma važnih kriterijuma pri odabiru učesnika i učesnica;
 • Zbog pandemije i posebnih uvjeta, trenerski tim ostavlja mogućnost naknadnih promjena planova za trening, ali i otkazivanja u slučaju nepovoljnih epidemioloških uvjeta;
 • U slučaju pozitivnog odgovora na tvoju aplikaciju, bilo bi dobro da preuzmeš odgovornost i da najmanje 7 dana prije treninga izbjegavaš javna okupljanja i smanjiš socijalni kontakt sa drugim ljudima, te da takvom pripremom maksimalno smanjiš rizik od zaraze;
 • Imaj u vidu da se u procesu selekcije trenerski tim vodi različitim kriterijima – jasna motivacija, ravnomjerna geografska, rodna, etnička, dobna zastupljenost… Stoga popuni svoju prijavu pažljivo i sadržajno, te kvalitetno odgovori na sva pitanja

Ovaj online upitnik popuni i pošalji najkasnije do 11.07.2021. u 23:59h

Zbog velikog broja prijava koje redovno stižu i zbog poštivanja epidemioloških mjera, organizatori nisu u mogućnosti pozvati sve zainteresovane, već će morati raditi odabir pristiglih prijava. U procesu selekcije bit će odabrano 20 prijava. O ishodu tvoje prijave obavijestiće te 13.07.2021. godine.

Za sve dodatne informacije i nedoumice javite se na mail: cna.treninzi@nenasilje.org

Preuzeto sa: lonac.pro