Vijesti

Počeo julski upisni rok u srednje škole

Drugi rok za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske u školskoj 2021/2022. godini počeo juče, 5. jula i trajaće do petka, 16. jula 2021. godine.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pozvala je sve učenike koji u prvom upisnom roku nisu upisali željeno zanimanje da se prilkom izbora zanimanja u drugom upisnom roku posebno osvrnu na nova zanimanja, kao i na deficitarna zanimanja potrebna domaćem tržitu rada.

„Prioritetan zadatak Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske jeste da u kontinuitetu sa Privrednom zajednicom usklađuje upisne politike sa potrebama tržišta rada. Tako smo i ove godine usvojili pravilnik koji je definisao zanimanja u koja će biti upisani učenici u novu školsku godinu, među kojima smo uveli i osam novih zanimanja.

Pozivamo sve učenike, koji u prvom upisnom roku nisu upisali željeno zanimanje, da razmotre mogućnost upisa u deficitarna zanimanja, a za šta je Ministarstvo prosvjete i kulture, odnosno Vlada Republike Srpske, obezbjedilo stipendiju u visini od 100.00 KM i troškove prevoza od kuće do škole, ukoliko je učenicima to potrebno“, rekla je ministar Natalija Trivić.

U julskom upisnom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje škole i srednje trogodišnje škole počinje danas, 5. jula 2021. godine, a završava se u srijedu, 7. jula 2021. godine. Rezultati upisa objavljuju se u petak, 9. jula 2021. godine. Od ponedjeljka, 12. jula 2021. godine, do petka, 16. jula 2021. godine, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole u julskom upisnom roku počinje u danas, 5. jula 2021. godine, a završava se u utorak, 6. jula 2021. godine, dok posebni ispit kandidati polažu u četvrtak, 8. jula, i u petak, 9. jula 2021. godine. Rezultati upisa objavljuju se u subotu, 10. jula 2021. godine. Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u srednje škole gdje ima slobodnog mjesta od 12. do 16. jula 2021. godine.

Javni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola Republike Srpske u školskoj 2021/2022. godini, kao i plan upisa, dostupni su i na portalu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net) na stranici Ministarstva prosvjete i kulture.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture