Događaji

Poziv nevladinim organizacijama da zajedno sa let’s do it timom organizuju akcije čišćenja povodom svjetskog dana čišćenja

Svake godine se u septembru obilježava jedan dan posvećen čišćenju planete Zemlje koji je prerastao u veliki globalni ekološki pokret pod nazivom “Svjetski dan čišćenja” a koji u zajedničkom cilju okuplja 180 zemalja svijeta. Jedna od zemalja u kojoj će se obilježiti Svjetski dan čišćenja 18. septembra 2021. godine je i Bosna i Hercegovina, a zvanični organizator ovih akcija u našoj zemlji je Let’s Do It tim.

Do sada je u World CleanUp Day-u učestvovalo preko 50 miliona ljudi širom naše planete. Obzirom da pokret napreduje i broj volontera se povećava iz godine u godinu, i mi smo odlučili ambiciozno pristupiti organizaciji akcija čišćenja, sa željom da u akcije čišćenja uključimo veliki broj općina i gradova iz naše zemlje.

Tim povodom Let’s Do It raspisuje poziv za nevladine organizacije da nam se pridruže u realizaciji aktivnosti Svjetskog dana čišćenja. Kao što je poznato Let’s Do It već duži niz godina ima uspješnu saradnju sa različitim lokalnim timovima, tako da se ovaj poziv odnosi isključivo na registrovane nevladine organizacije iz sljedećih općina/ gradova: Mostar, Banja Luka, Sanski Most, Orašje, Livno, Istočno Sarajevo, Pale, Tešanj, Višegrad, Jablanica i Neum.

Javni poziv se otvara 25. juna 2021. godine i ostaje otvoren do 23. jula 2021. godine do 23:59h. Povratnu informaciju o tome da li je vaša organizacija postala partner u organizaciji akcija čišćenja svi prijavljeni dobit će najkasnije 30. jula. 2021. godine.

Šta očekujemo od organizacije sa kojom sklopimo saradnju?

Prije svega očekujemo da je to organizacija sa plemenitim ciljevima i željom da doprinese poboljšanju svoje životne sredine, te da ste raspoloženi za realizaciju akcija čišćenja otpada.

Konkretne aktivnosti za akciju čišćenja koje će biti zadatak za osobu/koordinatora koji će realizovati akciju čišćenja u određenom gradu/općini jesu:

– Odabir potencijalne lokacije za čišćenje;

– Koordinacija akcije čišćenja na terenu;

– Komunikacija sa lokalnim komunalnim preduzećima za odvoz prikupljenog otpada;

– Animiranje volontera koji će uzeti učešće na akciji 18. septembra.

Šta organizacije sa kojima sklopimo saradnju mogu očekivati od nas?

Let’s Do It tim obezbijedit će sav neophodni logistički materijal za izvođenje akcije čišćenja, te upute o načinu realizacije akcije u skladu sa mogućnostima i visini prikupljenih donacija i proizvoda za samu akciju čišćenja. Po završetku akcije svi učesnici dobit će zahvalnice za učešće na World CleanUp Day-u 2021. godine, a lokalni koordinatori će biti pozvani na završnu svečanost povodom završetka akcije čišćenja gdje će im biti uručeni certifikati.

Ovo je jedinstvena prilika da se međusobno uvežemo u mrežu volontera koji žele da poboljšaju stanje okoliša u svojim sredinama, da očiste ilegalno nakupljani otpad te da svojim primjerom doprinesu pozitivnim promjenama.

Pozivamo i ohrabrujemo sve organizacije koje žele biti dio jubilarne desete Let’s Do It akcije čišćenja u Bosni i Hercegovini i dio najvećeg volonterskog ekološkog pokreta u svijetu da ispune kratak online formular i prate dalje upute o uključivanju u akcije čišćenja.

Link za prijavu organizacije:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfeRDoVxpBK_VnDBglHoKMh5D_6wzxrt3RVmHSqO1yM0zQW7w/viewform

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja pišite nam na našu email adresu: info@ugruke.com, a mi ćemo se potruditi da vam odgovorimo što prije.

Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan!

Preuzeto sa: mreza-mira.net