Ostalo

4 savjeta kako da izbjegneš sagorijevanje na poslu

Svi se plaše da ne sagore na poslu, a to se može desiti čak i ako radimo od kuće. Provođenje cijelog dana u kancelariji, sa dodatnim zadacima, obavezama i aktivnostima, čini nas nervoznim i pod stalnim pritiscima i stresom. Više nego ikada, sada je važno u ovim izazovnim vremenima da sačuvamo svoje fizičko i mentalno zdravlje, a sagorijevanje na poslu može nažalost dovesti do ugrožavanja mentalnog i fizičkog zdravlja, depresije, anksioznosti i drugih problema. Zato ti donosimo 4 ključna savjeta, kako da izbjegneš sagorijevanje na poslu, čak i ako radiš od kuće.

Izazovi svoje uzroke stresa pozitivnom akcijom

Nakon što utvrdiš uzrok stresa, moraš preduzeti brze i efikasne mjere, kako se problem ne bi nastavio javljati. Napravi listu pozitivnih radnji, koje možeš preduzeti kad god osjećaš da si pod stresom. Ako smatraš da je joga opuštajuća, odvoji nekoliko minuta kad stres počne kucati na vrata i meditiraj, prođi kroz nekoliko joga poza ili vježbaj disanje. Pronađi ono što ti donosi radost i opuštenost i ugradi to u svoj plan borbe protiv stresa.

Pronađi radost u vlastitoj kreativnosti

Sagorijevanje na poslu, može učiniti da tvoja strast za nečim izgubi smisao i cilj, posebno kada se osjećaš fizički i mentalno iscrpljeno. Kad god ovo počne, pokušaj s nečim novim, što misliš da bi ti se moglo svidjeti. Fokusiraj se na pozitivno i pronađi radost u jednostavnim zadacima u kojima briljiraš. Znaš li kuhati? Dekorisati životni i radni prostor? Popraviti nešto u kući? Presaditi cvijeće? Napraviti nešto svojim rukama? Silkati? Bilo šta što te pokreće i čini te sretnijom osobom. Bez obzira na to šta ti donosi radost, fokusiranje na mala postignuća, može u velikoj mjeri pomoći u borbi protiv sagorijevanja i donošenju više sreće.

Budi sam/sama svoja mjera uspjeha

Sagorijevanje na poslu ima tendenciju da udara brže i jače, kada počneš porediti ​​sebe i svoja postignuća s drugim ljudima. Ova senzacija može brzo postati neodoljiva, ali važno je prepoznati da ti poređenje sa drugima, nikada neće pomoći da uspiješ. Fokusiraj se na to kako se svakodnevno krećeš, korak po korak naprijed. Mala postignuća vode ogromnim ciljevima, pa je važno porediti ​​se samo sa sobom i kako lično rasteš, napreduješ i razvijaš se.

Posveti vrijeme svojim strastima i hobijima

Ako te nešto zaista raduje, trebaš odvojiti vrijeme svake sedmice ili čak svaki dan da se posvetiš tom hobiju ili zadatku. Da li se osjećaš poput rock zvijezde kad pripremaš hranu, dok vježbaš ili dok slikaš? Posveti se izdvajanju vremena svake sedmice, za ono što te čini sretnim. Ovo će zadržati radost u tvom životu i stres, čineći tvoj oporavak od sagorijevanja na poslu, mnogo uspješnijim i ispunjenijim.

Preuzeto sa: ultra.ba