Događaji

Online događaj: Novinari i novinarke kao mete mržnje

Mreža medijskih organizacija South East European Network for Professionalization of Media i Mediacentar Sarajevo vas pozivaju na online događaj “Novinari i novinarke kao mete mržnje”, koji će se baviti utjecajem mrzilačkih kampanja na sigurnost i nezavisnost novinara i novinarki. Događaj, organiziran u suradnji sa IFEX-om, će se održati 2. jula 2021. u terminu od 13:30 do 16:30 po srednjoevropskom vremenu.

Posljednjih godina, problemi sigurnosti novinara i novinarki i nekažnjavanja napada na njih postali su od kritične važnosti u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Od online maltretiranja, posebno novinarki, do kampanja blaćenja i prijetnji, fizičkih napada i čak pokušaja ubistava, novinari i novinarke se suočavaju sa izazovima koji, zajedno sa ekonomskim i tehnološkim pritiscima, njihovu profesiju čine teškom i često opasnom. Mnogi od ovih napada motivirani su mržnjom i često su dio širih narativa mržnje, fokusiranih na identitet i pripadnost žrtve ali i skoro uvijek u cilju određenih političkih i/li poslovnih interesa.

Učestalost mržnje u javnom diskursu, zajedno sa nekažnjavanjem većine zločina iz mržnje, podriva povjerenje javnosti uopšte, a posebno povjerenje u medije. Rad u okruženju ispunjenim mržnjom za novinare i novinarke znači rad u uslovima konstantno ugrožene sigurnosti. Ugrožena sigurnost ima negativan utjecaj na sve aspekte novinarskog posla, čak i kada oni sami nisu direktno meta.

Ovim događajem, organiziranim u suradnji sa IFEX-om, članice mreže SEENPM za cilj imaju da ispitaju utjecaj kampanja mržnje na poziciju novinara i novinarki i načine na koje se toj mržnji možemo uspješno suprostaviti.

Događaj je podijeljen na tri tematska panela. Radni jezik događaja je engleski.

Kompletnu agendu događaja možete preuzeti ovdje.

Za događaj se možete registrovati ovdje, nakon čega će na Vašu e-mail adresu stići link za pristup.

Preuzeto sa: media.ba