Ostalo

Cambridge ispitni centar – u okviru CAR-a u Banjaluci

Kao rezulat uspješnog dugogodišnjeg rada, zadovoljstvo nam je što možemo da vas obavjestimo da smo postali jedna od lokacija gdje možete da se prijavite za polaganje Cambridge ispita, kao i da se pripremite za polaganje uz pripremnu nastavu. Pripremnu nastavu vodi naš iskusan tim profesora engleskog jezika.

Šta su Cambridge ispiti?

To su međunarodno priznati ispiti CELA odjeljenja univerziteta u Cambridgu, odjeljenja sa značajnim doprinosom u razvoju CEFR standarda za nivoe jezičkih vještina koji je u upotrebi širom svijeta.

Kao rezultat iskustva u definisanju i procjenjivanju jezičkih vještina preko 20 000 organizacija i institucija širom svijeta vjeruje ovim ispitima kao dokazu o nivou jezičkih vještina, dok svake godine 8 miliona kandidata polaže ove ispite u 130 zemalja svijeta.

Više od 12 000 kompanija, univerziteta širom svijeta priznaje ovu diplomu kao mjerodavan dokaz vaših jezičkih vještina.

Koje ispite možete polagati? 

KET ispit  (KEY ENGLISH TEST) je ispit na nivou A2 Zajedničkoga evropskoga jezičnog referentnog okvira. Od vas se očekuje da razumijete i koristite svakodnevne izraze i osnovne fraze, da se znate predstaviti i ispričati osnovne činjenice o svom životu te da ste sposobni komunicirati s govornicima engleskoga koji pričaju jasno i sporo.

PET ispit (PRELIMINARY ENGLISH TEST) je ispit za ljude koji svakodnevno koriste engleski u pisanju i govoru. PET pokazuje vaše znanje jezika u svakodnevnim situacijama i odgovara nivou B1 Zajedničkoga evropskoga jezičkog referentnog okvira. Na nivou B1 od vas se očekuje da razumijete glavne tačke direktnih uputstava i javnih saopštenja, uspješno se nosite s većinom jezičkih situacija, da možete postavljati pitanja i sudjelovati u razgovoru te da možete pisati pisma ili voditi bilješke o poznatim temama.

FCE ispit (FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH) je ispit za osobe koje su sposobne koristiti engleski u pisanju i govoru na naprednoj nivou. To je idealan ispit za one koji žele koristiti engleski na studijama ili na poslu pa FCE najčešće polažu srednjoškolci i studenti. FCE odgovara nivou B2 Zajedničkoga evropskoga jezičkog referentnog okvira. Na ovaj ispit možete da izađete kada možete razumjeti raznovrsne tekstove, raditi bilješke dok netko govori, pričati o širokom broju tema i razumjeti ljude koji pričaju engleski na radiju ili televiziji. Mnogi univerziteti zahtijevaju položen FCE kao preduslov za upis.

CAE ispit (CERTIFICATE IN ADVANCED ENGLISH) je ispit koji odgovara C1 nivou engleskog jezika. CAE certifikat pokazuje sposobnost sporazumijevanja u stručnim, akademskim i društvenim situacijama. Primjeren je svima koji imaju potrebu slušati engleski za potrebe studija ili rade u kompanijama u kojima je službeni jezik engleski. Prihvaća ga većina engleskih i američkih univerziteta kao dokaz pozavanja jezika.  Položen CAE odgovora rezultatu od 90 i više bodova na TOEFL iBT testu.

CPE ispit (CERTIFICATE OF PROFICIANCY IN ENGLISH) je ispit koji odgovara C2 nivou engleskog jezika. Pokazuje nivo znanja jezika koji se može upoediti sa znanjem na nivou maternjeg jezika. Prihvaća ga većina engleskih i američkih univerziteta kao dokaz poznavanja jezika.

Za više informacija o prijavi ispita možete nas kontaktirati na mail info.bl@centarzaafirmacijuirazvoj.org ili na broj telefona 066 467 322.

Preuzeto sa: Centar za afirmaciju i razvoj