Ostalo

10 neverbalnih trikova koji će vam omogućiti poslovni uspjeh

Uspjeh u poslovnom svijetu ne ovisi samo o besprijekornom životopisu, nego i o nizu drugih detalja na koje valja obratiti pažnju ako želite biti bolji od drugih. U tom smislu govor tijela smatra se neverbalnom komunikacijom i može promijeniti način an koji vas drugi doživljavaju. Rd donosi 10 tajni govora tijela koje će vas odvesti od uspjeha.

1. Dobre namjere

Najlakši način da govor vašeg tijela bude prijateljski jest dolazak na sastanak s prijateljskim namjerama.

– Prije sastanka zamislite da zaista uživate u društvu tog sugovornika. A zatim, kad sastanak počne, iskreno razmislite zašto vam se taj čovjek sviđa. Djelovat ćete više prijateljski, ispravit ćete držanje tijela i češće se smiješiti – tvrdi odvjetnica i poduzetnica Elena Ledoux.

Smatra da će svatko tko će se zbog vas osjećati posebno vjerojatnije u budućnosti zbog vas u poslovnom smislu dati više.

2. Držanje tijela
Način na koji se držite među osnovnim je pretpostavkama uspješnog govora tijela. Ispravite kralježnicu, opustite ramena i držite bradu paralelno s podom. Također, ruke držite u položaju kojim nećete zatvoriti prsa.

– Neka vam torzo bude otvoren i bez blokada. Skloni smo zatvoriti prsa kad se osjećamo anksiozno. Otvorena prsa šalju poruku da smo otvoreni i poštenih namjera – nastavio je psiholog i stručnjak za neverbalnu komunikaciju John P. Garrison.

3. Nasmiješite se
Svatko zna da osmijeh šalje pozitivnu energiju i pokazuje drugima da ste otvoreni za razgovor. No neće proći bilo kakav osmijeh, a onaj neiskren mogao bi rezultirati neželjenim posljedicama.

– Iskrene emocije pokazuju se na čitavom licu. Ako se planirate osmjehnuti, neka to bude iskren i potpun osmijeh. Osmijeh na samo jednoj strani lica nesvjesno odaje nezadovoljstvo, a brz ili pretjerano ljubazan osmijeh također nisu dobra ideja – kaže Garrison.

4. Savršeni trenutak
Neka osmijeh stigne u pravo vrijeme.

– Osmjehnite se nekome, no pričekajte sekundu – dvije prije toga i zaista pogledajte sugovornika. Tek nakon toga dopustite si osmijeh preko čitavog lica. Na taj način će sugovornik znati da se smijete nečemu što ste slučajno vidjeli, nego upravo njemu – savjetuje Michelle Tyberg, osnivačica tvrtke Twin Cities Wedding & Event Professionals.

5. Kontakt očima
Snažan kontakt očima ključan je u nastojanju da se prikažete kao samouvjeren pojedinac prijateljskih namjera.

– Ponekad može biti zastrašujuće pogledati nekoga u oči. Umjesto toga, sekundu ili dvije gledajte nečije čitavo lice. Zatim sekundu ili dvije gledajte u oči, a još sekundu u nos i usta – savjetovala je Lillian Glass, stručnjakinja za govor tijela. Istaknula je kako ne treba gledati po prostoriji ili provjeravati mobitel tijekom sastanka.

6. Pazite na stopala

Kako biste sugovorniku pokazali da ga slušate s nepodijeljenom pažnjom, usmjerite stopala prema njemu.

– To znači da ste ostvarili kontakt sa sugovornikom – nastavlja Glass. Dodatno, možete se lagano nagnuti prema sugovorniku.

7. Rukovanje

Čvrst stisak ruke odličan je u stvaranju prvog dojma.

– Nemojte pokušavati dominirati niti biti previše pokorni u pozicioniranju ruke za rukovanje. Nagnite se prema naprijed i odmjerite pažljivo stisak. To nije trenutak kad ćete nekome labavo stisnuti ruku, a ako vam je dlan vlažan, svakako ga obrišite prije rukovanja – kaže Mark Anderson iz tvrtke Anderson Investigative Associates. Savjetuje i da ne stisnete sugovornikovu ruku previše čvrsto.

8. Igra moći

U pojedinim situacijama igra moći može vam pomoći da ostvarite ciljeve, no u drugim situacijama neće biti od koristi. Primjerice, na razgovoru za posao bolje je prikazati se skromnijim nego se nadmetati s potencijalnim poslodavcem. Garrison ističe kako se jednostavna gesta u kojoj piramidalno spojite vrhove prstiju može shvatiti na oba načina.

– Takvu gestu obično koriste moćni pojedinci poput direktora ili onih koji su stručnjaci u svom području rada. No ako vas ne prepoznaju kao takvog, mogli biste ostaviti dojam da ste arogantni i iritirati druge – tvrdi on.

9. Koristite geste

Kad ste već započeli konverzaciju, tijelo će se prirodno kretati.

– Kad se bojimo, obično se ukočimo. U razgovoru s drugima, nedostatak kretanja ili minimalne kretnje mogu se protumačiti kao nepoštene ili kao da nekoga želite prevariti. Istraživanja pokazuju kako govornici koji koriste više gesti ostavljaju bolji dojam od onih koji ne koriste ruke dok govore – zaključuje Garrison.

Što učiniti s rukama?

Najbolje je pred drugima biti opušten te ruke držati uz tijelo. Naravno da je za takav stav potrebno nekoliko godina vježbe, pa za one koji još nisu došli do te razine, donosimo nekoliko jednostavnih savjeta kako djelovati opuštenije i iskoristiti ruke. Možete, primjerice, držati čašu vode ili šalicu kave u jednoj ruci, dok je druga opuštena uz tijelo. Dodatno, možete prekrižiti ruke iza tijela. Nikad nemojte prekrižiti ruke preko prsa.

Preuzeto sa: akta.ba