Ostalo

Najčešća pitanja na razgovoru za posao i najbolji odgovori!

Dobro napisane biografije i motivaciona pisma su veoma važni za dobijanje posla. Ali prije toga, ono za šta dobro treba da se pripremiš je razgovor sa menadžerima i vlasnicima kompanije. Taj razgovor kod kandidata često izaziva tremu i može da bude zastrašujući, ali dobra vijest je da se za taj razgovor možeš odlično pripremiti! Sa više od 40.000 individualnih treninga za „obuku“ kandidata za razgovore za posao, Jody Michael ti donosi najčešća pitanja i najbolje odgovore, koje možeš da pripremiš.

Pitanje: Predstavi nam se ukratko

Ovo je odlično pitanje i daje ti slobodu i prostor da kažeš ono što smatraš za svoje najveće kvalitete. Nemoj ponavljati ono što ti piše u biografiji. Tvoj odgovor treba da bude artikulisan, jednostavan, jasan i sažet. Ali i zanimljiv, da bi te zapamtili. Cilj je povezati se sa poslodavcima i ostaviti dojam.

Pitanje: Zašto se prijavljuješ za ovaj posao?

Ovo osigurava poslodavcima, da konkretno vide koliko želiš da radiš posao koji nude. Ovdje treba sa entuzijazmom da kažeš, da si baš ti prava osoba za taj posao, da tvoje iskustvo i struka odgovara njihovim potrebama i da će i oni kao kompanija imati koristi od tebe.

Foto: Unsplash

Pitanje: Koje je tvoje najveće dostignuće?

Ovaj odgovor je presudan. Želiš da prilagodiš svoj primjer uspjeha poziciji, koja se trenutno traži. Ukoliko apliciraš za posao prodaje, iznesi primjer gdje uspjeh možeš da povežeš da prodajnim sposobnostima i rezultatima.

Pitanje: Opiši svoj neuspjeh i šta si naučio/naučila iz njega?

Nema pogrešnih odgovora na ovo pitanje. Poslodavci žele da znaju da li si osoba, koja priznaje svoje greške i koja može da nauči nešto iz njih. Pogriješiti i priznati je ljudski i korektno, a na razgovoru za posao nemoj govoriti, kako si ti osoba koja ne griješi i za to kriviti tim sa kojim radiš.

Foto: Unsplash

Pitanje: Zašto napuštaš svoj stari posao?

Ovdje poslodavci žele da čuju kakvo mišljenje imaš o svom starom poslu, timu, šefu i koliko „prljavog veša“ želiš da izneseš. Šta god da se desilo na tvom starom poslu, ne treba ništa ružno da kažeš. Ponudi kratak i neosuđujući odgovor, kaži da želiš promjenu i nove izazove i pređi na drugu temu.

Preuzeto sa: Ultra magazin