Ostalo

8 poslovnih pravila uspješnog lidera

Sposobnost ubjeđivanja i uticaja na druge suštinska je osobina svakog lidera. Vođa mora biti u stanju uspješno motivisati i inspirisati tim da se zajedno okupljaju, implementiraju novu ideju ili postignu zajednički cilj. Ali, kako lider može da izgradi svoj status i uticaj? Grupa uspješnih preduzetnika daje savjete o razvoju snage uvjeravanja. Ovo su strategije koje oni preporučuju, ako želiš postati uticajnija osoba među svojim kolegama.

Foto: Unsplash

Potražite zajednička interesovanja

Ako želiš nešto od nekoga, mora postojati jasna korist koju će ta osoba dobiti od tebe. Važno je razmotriti vezu imeđu onoga što želiš i onoga što ti treba. Neophodno je otvoreno komunicarati i zaista pokušati pomoći drugoj strani. Kada pronađete zajedničku osnovu i uzajamne interese, postaje lakše uticati na druge.

Slušaj prije nego što odgovoriš

Uvjeravanje nije jednosmjerna ulica, tako da ukoliko želiš produktivno razgovarati, moraš naučiti slušati sagovornika. Slušajući, lider može bolje prilagoditi svoju ponudu ili proizvod svojim idealnim klijentima. Svi žele da ih ostali čuju, a kada se osjete shvaćenim od strane sagovornika, veća je vjerovatnoća da će se zainteresovati za tvoju ideju ili projekat.

Budi uvijek uz svoj tim

Zaposleni očekuju da će dobar vođa zaprljati ruke i pomoći kada stvari postanu preteške i naporne. Ako želiš pokazati da ti je stalo do tima i napretka, izađi na crtu i budi im od pomoći, kada im je vjetar u leđa najpotrebniji. Ukoliko u ovakvim situacijama budeš tu za njih, i oni će sigurno biti na tvojoj strani kada ti zatreba njihova podrška.

Foto: Unsplash

Stvori blizak odnos sa zaposlenima

Zaposleni vole znati koja je tačno njihova uloga. Ma koliko ona bila mala, i njihov posao ima uticaja i pomaže ostvarivanju velikih ciljeva kompanije. Pričaj često zaposlenima istoriju kompanije, kako je nastala, koji su bili tvoji prvi ciljevi. Kroz te priče, stvorićete bolju komunikaciju, prisniji odnos, a oni će se osjećati kao da su dio kompanije od početka.

Pokaži zaposlenima da ti je stalo do njih

Možeš misliti da pokazuješ interes za živote zaposlenih pitajući ih kako su proveli vikend, ali da li to pitanje potiče iz tvoje prave brige i zainteresovanosti za njihove živote? Važno je zapravo se povezati sa njima, te zaobići površne razgovore koji ne vode nigdje. Ako oni osjete za zaista brineš o njima i zanimaš se za njihove živote, i oni će biti tu za tebe u bilo kojoj situaciji.

Informisanost i profesionalnost neka ti budu prioriteti

Lider uvijek može biti uvjerljiv prema ljudima unutar i izvan kompanije, kada ima informacije i podatke koji podržavaju njegove izjave. Informisanost o svim projektima, podaci zašto neki posao u prošlosti nije ispao kako treba, savjeti za trenutne projekte – kako izvući najbolje iz njih – ovo su stvari preko kojih gradiš kredibilitet i poštovanje u firmi. Zaposleni moraju osjetiti da ti nisi samo još jedan šef koji izdaje naredbe, već osoba kojoj se mogu požaliti i pitati za savjet u svakoj situaciji.

Foto: Unsplash

Pitaj za njihov doprinos

Zaposleni bi, takođe, trebali biti i tvoji najbolji savjetnici. Oni vide šta se svakodnevno dešava u kompaniji, koje stvari idu kako treba, a koje ne, odnosno imaju informacije iz prve ruke, sa terena. Kada zaposleni dobiju glas i njihovo mišljenje se uzima u obzir, to stvara povjerenje u vašem odnosu, a kompaniji pomaže da ispravi svari koje ne idu svojim tokom.

Savladaj umjetnost pripovijedanja

Za istinsku inspiraciju ljudi, moraš biti u mogućnosti dostaviti poruku koja će odijeknuti kod njih na emotivnom nivou. A emotivna rezonancija počinje uvjerljivom pričom. U osnovi svake dobre poruke, obično je neka vrsta morala. Kada uspiješ iskoristiti ove elemente za pričanje uvjerljive priče, vjerovatno ćeš svoje zaposlene osvojiti na više načina.

Preuzeto sa: Ultra magazin