Ostalo

8 korisnih savjeta za tvoj lični rast i razvoj

Svako od nas neprestano traži pravi recept za pozitivan stav, sreću, zadovoljstvo i sigurnost u životu. Svi imamo određene ciljeve za svoj život koje smo si postavili, kao što su: gdje želimo biti u narednih 10 godina, šta želimo, čemu težimo, poslovi kojima se nadamo ili na kojima ćemo napredovati, zdravi i balansirani porodični odnosi, prijateljstva i međuljudski odnosi i veze koje želimo očuvati i mnogi drugi. Ako ti rasteš i razvijaš se lično i profesionalno, postaješ sretnija, zadovoljnija, aktivnija osoba i osjećaš se dobro i ispunjeno.

Sanjaj velike snove, postavi sebi ciljeve, istraži sebe, proširi svoje granice, uči iz neuspjeha i nikad ne odustaj. Najveći ključ za podsticanje tvog ličnog i profesionalnog rasta je lični razvoj. Kad rasteš i razvijaš se kao ličnost, postaješ otporna osoba na različite izazove koji ti se mogu dogoditi, kako u ličnom tako i u profesionalnom životu. Predstavljamo ti 8 korisnih savjeta stručnjakinje i trenerice za lični rast i razvoj Samire Gupta.

Vjeruj u sebe

Ne dopusti da prošla iskustva, dobra i loša, zasjene tvoj trenutni potencijal. Imaj vjere u sebe i nastavi širiti svoje granice, mogućnosti i potencijale. Čak i kada želiš da odustaneš od svega, pronađi neku inspiraciju, ohrabrenje u sebi, pozitivnu riječ, daj sebi kompliment, podrži se, vjeruj da ćeš uspjeti…

Foto: unsplash

Razvijaj komunikacijske vještine

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važno razviti snažne komunikacijske vještine. Biti taktična i asertivna osoba, a pritom ne prelaziti granicu agresivnosti je presudna vještina u komunikaciji. Komunikacija je početak ili kraj bilo kojeg razgovora, ličnog ili profesionalnog. Umjetnost je znati kada govoriti, šta govoriti, kako govoriti i kada ne govoriti, kako slušati sagovornika. Dobar komunikator može da postigne baš sve.

Slušaj aktivno

Razlog zašto imamo dva uha i jedna usta je taj što nam je suđeno da više slušamo, a manje govorimo. Kada slušamo, ne samo da učimo iz iskustava drugih, već i činimo da se govornik osjeća važnim. Aktivno slušanje je vrlo podcijenjena, ali ključna vještina.

Unsplash

Poradi na vještinama umrežavanja

Snažna i razvijena mreža kontakata, presudna je za tvoj rast i razvoj. Jakoj mreži trebaju kontinuirani napori. Nazovi svoje kontakte, pošalji mail ili ih kontaktiraj na društvenim mrežama. Pomozi im kad god možeš. Mali postupci dobrote uvijek će se vratiti u velikoj mjeri. Stvaraj nove kontakte. Socijalni kapital u vidu većeg broja poznanstvava je nešto veoma vrijedno.

Nauči postavljati granice

Ključno je održavati ravnotežu između poslovnog i privatnog života. Važno je da budeš sretna osoba, kako bi bila produktivnija i uspješnija osoba i na polju karijere. Kada sebi odrediš prioritete, upravljaš zadacima, delegiraš zadatke i prihvatiš se odgovornosti, bićeš mnogo sretnija osoba i ostvarićeš bolje rezultate.

Unsplash

Razvijaj emocionalnu inteligenciju

Rad na sebi ili traženje pomoći od profesionalca, može ti pomoći da izgradiš i održiš jake odnose u svom ličnom i profesionalnom životu. Emocionalna inteligencija jedna je od ključnih osobina vođenja uspješnog tima, organizacije i razvoja odnosa s kupcima, klijentima, partnerima. Čak i u ličnom životu, emocionalna inteligencija ti može pomoći da se bolje nosite sa izazovima u porodičnom, ljubavnom, prijateljskom i poslovnom životu, te da lakše donosiš bolje odluke i rješenja.

Budi hrabra osoba

Stalno uči nešto novo, radi na sebi i razvijaj nove vještine za lični i profesionalni rast. Ulaganje u sebe je najbolja investicija. Neke vještine koje ti mogu pomoći da se brže i lakše nosiš sa izazovima u današnjem svijetu su taktična komunikacija, samopouzdanje, javni nastup, pregovaranje, lobiranje, aktivno slušanje, umjetnost razgovora, liderstvo, digitalna komunikacija na društvenim mrežama, digitalno prisustvo i lično brendiranje. Bez obzira na čime se baviš, kakv posao imaš, ove vještine su neophodne za lični i profesionalni rast i razvoj.

Prihvati promjenu

Što se više opireš promjeni, to će više trajati taj proces, ali promjena je jedina konstanta i neizbježna. Doživljavaj ih kao nove mogućnosti za rast i uči od promjena. Promjena će te samo ojačati, a promjena je neizbježna. Čovjek ne može, a da se ne mijenja.

Preuzeto sa: Ultra magazin