Site icon mladibl.com

Novi regionalni program razmjene ROUTE WB6 dostupan mladima u BiH

Institut za razvoj mladih KULT i Regionalna kancelarija za saradnju mladih RYCO jučer su lansirali potpuno novi, prvi regionalni program razmjene namijenjen isključivo mladima Zapadnog Balkana – ROUTE WB6.

Regionalni program razmjene ROUTE WB6 nastao je u okviru istoimenog projekta koji će, pored uspostavljanja programa i pružanja novih prilika mladima, zagovarati unaprjeđenje volonterskih politika, a samim tim i kvalitete volontiranja u Bosni i Hercegovini i regionu.

U cilju sprečavanja potencijalne zloupotrebe volontera i volonterki kreiran je i predstavljen Etički kodeks, dokument koji propisuje vrijednosti i principe na kojima se program temelji, te minimum standarda koje organizatori volontiranja i volonteri moraju ispuniti kako bi se osiguralo odgovorno i kvalitetno volontiranje koje ima pozitivne efekte na sve uključene strane.

Program će koristiti prekogranično volontiranje kao mehanizam za prevazilaženje društvenih i etničkih barijera među mladima iz regije, te jačanje europskih društvenih vrijednosti koje potiču pomirenje, stabilnost i prosperitet u zemljama Zapadnog Balkana.

Institut je dio konzorcija koji predvodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih RYCO u saradnji sa organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u kreiranju legislative u oblasti volontiranja Institut je dao značaj doprinos i aktivno učestvovao u kreiranju i uspostavljanju programa.

(mladi.org)

Preuzeto sa: catbih.org

Exit mobile version