Site icon mladibl.com

Najčešće greške u prijavi za posao

Traženje posla će za većinu kandidata podrazumijevati pisanje biografije, kolokvijalno poznate i kao CV (čita se “si vi”, od lat. Curriculum Vitae). Do sada smo više puta pisali kako se piše biografija, a sada prenosimo nekoliko najčešćih grešaka koje poslodavci sreću u biografijama kandidata za otvorena radna mjesta.

Prijava za posao, konkursi za posao, konkursi, greske, agencija spektar

Najčešće greške u prijavi za posao su:

Prazan e-mail

– Ako šaljete CV u dodatku (attachment), nemojte ostavljati prazan naslov i tijelo mejla. Ovo izgleda kao da se niste ni potrudili da pozdravite osobu koja prima prijavu i da naznačite Vašu namjeru. U tijelu mejla preporučljivo je da napišete propratno pismo.

CV u e-mailu

– biografiju šaljite u prilogu – ne ispisujte je u okviru mejla.

Tražite bilo kakav posao

– Pokušajte da izbjegnete situaciju da poslodavac iz Vaše biografije zaključi da tražite bilo kakav posao. Prilagodite biografiju, a posebno obratite pažnju na propratno pismo, konkretnom konkursu objašnjavajući zašto ste se prijavili baš za tu poziciju.

Niste naveli sve bitne podatke

– Ne izostavljajte informacije o tome da posjedujete i u kojoj mjeri posjedujete sve kvalifikacije koje se u konkursu traže. Ne izostavljajte ni druge bitne elemente CV-ja, uključujući i lične podatke i kontakt podatke.

Niste naveli radno mjesto

– Obavezno navedite u propratnom pismu za koju poziciju konkurišete. Imajte u vidu da neke firme mogu imati više različitih konkursa raspisanih u istom trenutku i da možda neće znati za koju poziciju se prijavljujete.

Imate slovne i gramatičke greške u prijavi

– Ovo svakako djeluje neprofesionalno, neprecizno i neuredno, a to svakako nisu osobine po kojima želite da Vas poslodavac zapamti.

Konkurišete nakon isteka roka

– Ovakvim postupkom već u startu odajete utisak osobe koja ne poštuje zadate rokove i ne poštuje vrijeme poslodavca.

Preseljenje radi posla

– Ukoliko živite van mjesta za koje je konkurs raspisan, naglasite da ste spremni na preseljenje, jer poslodavac u protivnom stiče utisak da ste greškom poslali prijavu.

Preuzeto sa: Agencija Spektar

Exit mobile version