Site icon mladibl.com

Dragočajanka: Manipulacija u svakodnevnici

Pozivamo sve zainteresovane na Dragočajanku u Zdravo da ste – Resursnom centru. Ovaj put se ponovo družimo sa našom Zvjezdanom Teinović-Čolić i razgovaramo o psihologiji manipulacije.

Manipulacija kao oblik ponašanja i komunikacije postoji od pamtivijeka. Može da se opiše kao svjesno obmanjivanje ili kontrolisanje pojedinca ili grupe, zarad lične koristi i ciljeva. Manipulacija je prisutna svuda oko nas. Često nismo ni svjesni da neko vrši manipulaciju nad nama, te se zbog toga ne možemo ni odbraniti od ovakve vrste ponašanja. Ona ne mora nužno da ima negativan kontekst, niti iskvarene krajnje ciljeve. Uz pomoć manipulacije, bez napora i pritiska, ljudi uspjevaju doći do izazivanja određenog ponašanja kod drugih, a što može imati različite pozitivne i negativne učinke.

Koliko poznajemo ovaj oblik ponašanja? Da li smo svjesni kada manipulišemo drugima, te da li primjećujemo manipulaciju drugih? Da li primijetimo manipulaciju kroz medije, društvene mreže i svakodnevnu komunikaciju sa drugima? Dođite da razgovaramo o ovoj temi

Vrijeme: srijedu, 05.05. u 16:00

Trajanje: 60 min

Prijaviti se možete na mejl oc@zdravodaste.org. Potrebno je da u mejlu navedete ime i prezime i godište.

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Preuzeto sa: Zdravo da ste

Exit mobile version