Site icon mladibl.com

Stupile na snagu ublažene mjere Republičkog štaba

Na snagu su stupile ublažene mjere Republičkog štaba za vanredne situacije. U učionice su se vratili i stariji osnovci, a dozvoljene su i sve rekreativne aktivnosti u grupama. Propisana su i pravila o broju putnika u gradskom i međugradskom prevozu.

Nakon mlađih, i osnovci od šestog do devetog razreda ponovo su u školskim klupama. Nastava na daljinu dobro dođe kada drugačije ne može, ali đacima nije prvi izbor.

Nastavni plan, kažu u banjalučkoj školi “Ivo Andrić” pratili su bez obzira na prinudnu pauzu.

20 dana bez nastave popravilo je brojno stanje u ovoj školi. Trenutno je u izolaciji 15 učenika i 12 nastavnika.

U sale se vraćaju i najmlađi polaznici škola sporta (IT ton). Srboljub Vuković kaže – i ranije su poštovali sve mjere. Sadašnja ograničenja u ovoj školi su pooštrena, pa umjesto 30 dozvoljenih, u jednoj grupi trenira najviše 15 mališana.

Nove mjere neće drastično uticati na broj putnika u gradskom prevozu, smatraju u Udruženju saobraćaja i veza Republike Srpske. Učenici osnovnih škola uglavnom ne koriste javni prevoz, a gužve se očekuju kada na nastavu krenu srednjoškolci i studenti.

Banjalučka gradska Linija 13 A danas je bila puna. Putnici na prevoz čekaju 40 minuta i kažu – poluprazan autobus je rijetkost.

A ne bi trebalo tako, jer je u gradskom prevozu dozvoljeno tek 50 odsto popunjenosti. Vozači kažu – mjere se uglavnom poštuju, ali ni sami ne znaju kako se postaviti prema putnicima koji su, prema novim mjerama, višak.

Ovo popuštanje mjera na snazi je do 19. aprila, kada će Republički štab za vanredne situacije ponovo razmatrati podatke o epidemiološkoj situaciji.

Preuzeto sa: RTRS

Exit mobile version