Site icon mladibl.com

Zašto trebamo odmoriti od društvenih mreža

Sve više ljudi se deaktivira s društvenih mreža, a kao glavni razlog za ovu odluku navode činjenicu da zbog velike količine statusa, mišljenja, teorija i raznolikog sadržaja dolazi do zamora psihe i povećanja stresa.

Ako ste ikada razmišljali o privremenom detoksu od društvenih mreža sada je pravo vrijeme da tu ideju implementirate. Svijet se posljednjih godinu dana bori s pandemijom koronavirusa, naslovne strane svih društvenih mreža i medija ispunjene su uglavnom negativnim vijestima, a s obzirom na to da najviše vremena provodite zatvoreni u svoja četiri zida – važno je znati napraviti pauzu.

Šta znači “detoks od društvenih mreža”?

Riječ je o izrazu koji je sve popularniji u svijetu, a počeo se spominjati 2015. godine, kada je pjevač Ed Sheeran najavio kako će se nakratko deaktivirati s Instagrama kako bi odmorio od sadržaja na koje tamo nailazi. Nedugo nakon toga je dosta njegovih kolega, ali i obožavatelja uradilo identičnu stvar. Deaktivacija s društvenih mreža postala je sasvim normalna stvar, a u periodu pandemije se pokazala prijeko potrebnom.

Evo šta ćete poboljšati odlučite li nakratko napustiti društvene mreže:

Logika je jednostavna – ako prestanete posvećivati vrijeme jednoj stvari, oslobodićete ga za druge. Naprimjer, umjesto beskrajnog listanja društvenih mreža, odlučite se za odlazak u šetnju ili završavanje kućnih obaveza. Pronađite druge okupacije: vježbajte, vozite bicikl, pročitajte knjigu ili pogledajte neki od filmova koji već dugo planirate vidjeti.

Zapamtite, na društvene mreže se možete vratiti kad god želite, a u periodu bez njih možda shvatite koje vam platforme najviše odgovaraju, odnosno uz koje najbolje funkcionišete. Ako se osjećate dobro dok ste prisutni na nekoliko različitih mreža, nastavite kao i do sada. Ako ne – napravite promjenu. Najvažnije je da radite ono što za vas ima najviše smisla.

Preuzeto sa: ba-ekapija.com

Exit mobile version