Site icon mladibl.com

Škole u Republici Srpskoj biće uključene u projekat Ujedinjenih nacija

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovala je danas u Sarajevu predstavljanju projekta Ujedinjenih nacija „Osmislimo obrazovanje ponovo – Kreiranje obrazovanja za djecu tokom i nakon COVID-19 krize, s fokusom na najugroženije“ te učestvovala u panel-diskusiji o ključnim aspektima u obrazovanju.

Ona je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo da će Ministarstvo prosvjete i kulture, zajedno sa resornim ministarstvom za visoko obrazovanje Republike Srpske i kantonalnim resornim ministarstvima iz Federacije BiH, učestvovati u ovako važnom projektu Ujedinjenih nacija kojem je cilj unapređenje sistema izvođenja onlajn nastave.

„Ovaj projekat je posebno važan za unapređenje izvođenja onlajn nastave u toku pandemije virusa korona ali i zbog planiranog opremanja škola i predstojeće obuke nastavnika“, naglasila je ministar Natalija Trivić .

Ona je napomenula da je Ministarstvo prosvjete i kulture već od 2012. godine ušlo u proces digitalizacije obrazovnog sistema te da je zaključno sa ovom školskom godinom u potpunosti završilo proces digitalizacije u osnovnim školama i u procesu je uspostavljanja digitalizacije u srednjim školama u Republici Srpskoj.

„U ovakvim uslovima pandemije korona virusa ovo se pokazalo izuzetno važnim jer smo morali da organizujemo izvođenje nastave onlajn, odnosno uspostavljanje sistema u mojem su, pored učenika i nastavnika, i roditelje mogli da prate način odvijanja nastave“, navela je ministar Natalija Trivić, naglasivši da je nastavni kadar prošao obuke za primjenu svih dostupnih elektronskih alata.

Pored prednosti elektronskih alata, kako je navela, stručnjaci ali i studije UNICEF-a pokazali su koliko je važno da se nastava odvija i u školskim klupama.

„Iz tog razloga mi smo se odlučili za kombinovani model odvijanja nastave u školama a istovremeno i putem onlajn alata i sistema, jer moramo da vodimo računa o zdravlju naših građana i učenika. Drago mi je što smo zajednički, u saradnji i istraživanjima, u protekloj godini utvrdili koji su to nedostatci u samoj elektronskoj komunikaciji, a na šta se upravo ovaj program i fokusirao, kako na tehnički dio, tako i na dio obuka, a posebno na dio koji se odnosi na ruralne krajeve odnosno na one kategorije koje su najosjetljivije. Na ovaj način možemo ciljano da utičemo na rješavanje takvih poteškoća kroz kontinuirani proces obuke kojim ćemo dodatno usavršiti kompetencije naših nastavnika kako bismo i u budućnosti mogli još uspješnije da primjenjujemo elektronsko učenje“ rekla je ministar Natalija Trivić.

Ona je napomenula da je Vlada Republike Srpske još krajem 2019. godine, a prije početka korona virusa, usvojila Akcioni plan koji je kao jedan od ciljeva definisao upravo uspostavljanje interaktivnosti učenja, u kombinaciji tradicionalnog učenje uz upotrebu novih tehnologija.

„Cilj nam je da naša djeca, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo ostvare potrebne ishode učenja te da ne budu previše oštećeni u pogledu socijalizacije i psiholoških aspekata, na koje posebno moramo obratiti pažnju“, dodala je ministar Natalija Trivić.

Predstavljanje projekta okupilo je resorne ministre Republike Srpske i Federacije BiH, šefove UN agencija, čiji je mandat obrazovanje, predstavnike Unicefa, Uneska i Međunarodne organizacije za rad.

Ovaj projekat podržava Fond generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za odgovor na i oporavak od COVID-19 pandemije, a cilj je da pruži podršku institucijama zaduženim za obrazovanje da privuku pažnju i potrebna sredstva za obrazovanje u Bosni i Hercegovini.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture

Exit mobile version