Site icon mladibl.com

KUVI Dijalog “Veterani i mladi”

Udruženje “Pravi požar” donosi novi i drugačiji koncept izgradnje mira – razgovaramo sa mladima i učimo ih koje su posljedice rata. Želite li i vi u svojim gradovima pokrenuti dijalog veterana i mladih – javite nam se!

Naše priče privlače pažnju. Mogli smo da šutimo, ali smo ipak smogli snage progovoriti. Svjesni smo da samo otvorenim dijalogom možemo donijeti promjene u glavama onih na kojima svijet ostaje. Mi smo ratni veterani, članovi Udruženja Pravi požar, a ovo je još jedna u nizu naših radionica.

KUVI Dijalog u Banjoj Luci će se održati u subotu, 27. februara 2021. godine u hotelu Jelena od 11 do 15 časova.

Udruženje “Pravi požar” od svog osnivanja 2011. godine u Derventi održalo je 90 dijaloških radionica podstičući izgradnju društva mira u Bosni i Hercegovini. Posvećeni smo radu sa mladima, veteranima, ženama i drugim kategorijama stanovništva koje su na neki način ili žrtve ili osjećaju posljedice rata. Članovi i članicenašeg dobrovoljnog, nevladinog, nestranačkog i neprofitnog udruženja su veterani obučeni za provođenje programa, a sa njima sve vrijeme rade stručni saradnici psiholozi/ginje-facilitatori/ke.

U okviru dijaloga koje organizujemo, aktivno radimo na uključivanju ratnih veterana i članova i članica njihovih porodica u razvoj društva. Naši modeli rada kombinovani od znanja i iskustva nude novi način rada i drugačiji pristup pojedinim ciljnim grupama. Ovaj model zasniva se na otvaranju dijaloga između veterana i mladih. Kao takav, on je primjenjiv u praksi u radu sa neformalnim i formalnim omladinskim udruženjima ili omladinskim grupama, savjetima učenika, navijačkim grupama itd.

Među ciljevima KUVI programa su: upotreba veteranskih iskustava s ciljem prevencije nasilja, otvaranje dijaloga i izgradnje mira, razumijevanje ratne traume i njenih posljedica na pojedinca/ku, porodicu i društvo, razbijanje predrasuda o ratnim veteranima i mladima, davanje kredibiliteta ratnim veteranima i njihovom ratnom iskustvu u društvu, prikaz stvarne slike rata kroz ličnu perspektivu, upotreba veteranskog iskustva u razumijevanju neprijatelja te kritički pogled veterana prema ratu i nasilju.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Exit mobile version