Site icon mladibl.com

Više od 250.000 KM za naučnu produktivnost u Republici Srpskoj tokom protekle tri godine

​Kako bi podstakli naučnu produktivnost i nagradili naše uspješne istraživače koji objavljuju naučne radove u istaknutim naučnim časopisima i postižu izuzetne rezultate u nauci, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske već treću godinu objavljuje konkurs za podsticanje naučne produktivnosti u međunarodnim referentnim časopisima i nagrađivanje za naučna dostignuća.

Podsticaji za objavljivanje radova u istaknutim međunarodnim naučnim časopisima dodjeljuju se istraživačima koji objavljuju radove referisane u odgovarajućim indeksima Web of Science (WoS) baze i Journal Citation Reports (JCR) izvještaju kompanije Klerivet analitiks (Clarivate Analytics). U prethodne tri godine Ministarstvo je podržalo preko 300 istraživača koji su objavili svoje naučne radove u prestižnim međunarodnim časopisima. Za podsticanje naučne produktivnosti u istom periodu izdvojeno je preko 250.000 KM. Konkretno, u 2020. godini podržana su 92 istraživača u ukupnom iznosu od 94.000 KM.

Drugi dio konkursa odnosi se na nagradu za ostvarene izuzetne naučne rezultate u godini u kojoj se raspisuje konkurs. Istraživači ili istraživački timovi koji konkurišu za nagradu moraju imati ostvarene sljedeće reultate: dokazana primjena rezultata istraživanja kroz koju je ostvarena mjerljiva korist za privredni sektor, koordinacija međunarodnim istraživačkim projektom koji finansira Evropska komisija kroz Okvirne programe (Horizon 2020 i COST) ili druge programe koje finansiraju međunarodne organizacije, objavljena ili uređena monografija međunarodnog značaja kod prestižnog inostranog izdavača, mentorstvo na međunarodnom nivou ne računajući zemlje bivše Jugoslavije, objavljen naučni rad u časopisu čiji je faktor uticajnosti (Journal Impact Factor – IF) jednak ili veći od 30 za prethodnu godinu. Tri godine zaredom, nagradu za naučna dostignuća, koja iznosi 4.000,00 KM, dobijao je Studijski program hemija, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, s tim što su 2019. godine nagradu dijelili sa istraživačkim timom sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Naročito je bitno napomenuti da se Studijski program hemija, pored ostalih kriterijuma za dodjelu nagrade, posebno ističe u saradnji sa privredom, odnosno rezultati njihovih istraživanja su primjenjivi u privredi i donose korist za privredne subjekte sa kojima sarađuju. U 2020. godini su nastavili uspješnu saradnju sa „Destilacijom” iz Teslića, kao i firmom „Bentoprodukt” iz Šipova.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo

Exit mobile version