Site icon mladibl.com

Za život sa manje boli: Mladi i trudnice oboljeli od dijabetesa tip 1 i dalje mogu predati zahtjev za podršku za nabavku senzora

Za život sa manje boli: Mladi i trudnice oboljeli od dijabetesa tip 1 i dalje mogu predati zahtjev za podršku za nabavku senzora

Mladi i trudnice oboljeli od dijabetesa tip 1 i dalje mogu predati zahtjev za dodjelu novčanih sredstava za podršku u liječenju od ove opake bolesti.

Naime, na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića donesena je odluka kojom je Grad Banja Luka omogućio omladini do 26 godina starosti i trudnicama oboljelim od dijabetesa tip 1 da ostvare novčanu pomoć za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u iznosu od 260 KM mjesečno.

Finansiranje nabavke senzora uveliko će pomoći mladima i trudnicama oboljelim od dijabetesa tip 1 sa područja Banje Luke, jer im senzor daje život sa manje boli, ali i, što je možda i najvažnije, da imaju kontrolu nad ovom opakom i teškom bolesti.

Zapravo senzori omogućavaju kontinuirano mjerenja šećera u krvi, te neprekidno i automatsko mjerenje i bilježenje glikemije tokom 24 sata, sedam dana u sedmici.

Iz Odjeljenja za društvene djelatnosti napominju da je za ovaj vid podrške potrebno popuniti zahtjeva za dodjelu sredstava za nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze putem Obrasca ODM1.

Uz Zahtjev za dodjelu novčanih sredstava prilaže se obavezna dokumentacija:

Na osnovu podnesenog zahtjeva i neophodne dokumentacije, pravo na novčana sredstva utvrđuje se rješenjem za određenu budžetsku godinu. Isplata odobrenih sredstava, utvrđenih rješenjem, vrši se kvartalno (svaka tri mjeseca) putem naloga za isplatu sredstava.

Korisnik novčanih sredstava dužan je, prije uplate sredstava za naredni kvartalni period u tekućoj budžetskoj godini, dostaviti izvještaj o namjenskom utrošku doznačenih sredstava za nabavku senzora CGM za prethodni kvartalni period za koji su mu doznačena sredstva po osnovu rješenja.

Izvještaj o namjenskom utrošku doznačenih sredstava za nabavku senzora CGM, dostavlja se na propisanom obrascu IODM1.

Važno je podsjetiti da je zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika o problemima sa kojim se svi oboljeli od dijabetesa tip 1 susreću svaki dan, prihvaćen i njegov amandman kojim će se navedenom odlukom obuhvatiti i odrasli oboljeli od dijabetesa tip 1 bez dobne granice, nakon sprovedene tačne alanalize broja oboljelih na području grada.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version