Site icon mladibl.com

Recenzija filma “Whiplash”

Whiplash a.k.a. Ritam ludila (2014)
Režija: Damien Chazelle
Glavne uloge: Milles Teller, J.K. Simmons
Žanr: Drama/Mjuzikl
IMDb ocjena: 8.5/10

Radnja filma prati 19-godišnjeg Endrjua Nimena (Milles Teller), mladog džez-bubnjara koji želi postati najbolji bubnjar na svijetu. Iako dolazi iz srednje klase, sin čovjeka koji nije uspio u svom pokušaju da postane pisac, Endrju je spreman na beskompromisan put ka najvećima u toj branši. S tom namjerom, upisuje najbolji muzički koledž u zemlji – Shaffer Conservatory of Music.

Na Šejferu (Shaffer COM) biti najbolji znači biti član školskog orkestra, koji predstavlja koledž na takmičenjima. Orkestar svira pod ”dirigentskom palicom”, u ovom slučaju bez palice, profesora Terensa Flečera (J.K. Simmons), kontroverznog perfekcionistu, specifičnih pedagoških manira, koji više priliče vojnom naredniku, no profesoru muzičke škole.

Ubrzo mladi Endrju uviđa da Flečer ne preza od bilo koje metode, ako će njena posljedica biti napredak studenta. Tokom uvježbavanja benda, u slučaju grešaka, profesor omalovažava studente, baca predmete na njih i stvara tako visok nivo napetosti da bi prosječni ljudi odustajali od takvog maltretiranja. Upravo to i jeste razlog drakonskih metoda prof. Flečera, koji želi samo studente koji su spremni žrtvovati sve, zarad poziva koji su odabrali.

Film je snimljen za 19 dana. Pokupio je pregršt nagrada. J.K. Simmons odigrao životnu ulogu, gdje je za lik Terensa Flečera osvojio 47 nagrada na raznim festivalima, među kojima je i Oskar za najbolju sporednu ulogu.

Izuzetno zanimljiv i nadahnjujući film, sa odličnom poukom: Bori se za svoje snove i nikada ne odustaj! Takođe, ostavlja neki vid hroničnog mamurluka na gledaoca, odnosno, ostaje aktuelan u mislima i dugo nakon gledanja. Publika je podijeljenog mišljenja da li su Flečerove radikalne metode opravdavajuće, ali rijetko ko misli da nije vrijedan divljenja. Da bi se uključio u raspravu – pogledaj film!

Moja ocjena: 9/10 – film je u svom domenu besprijekoran, ali u poređenju sa nekim ozbiljnijim i kolosalnijim projektima, gdje je radnja dosta opširnija i sama organizacija komplikovanija, previše je skromno i ne mogu da ih isto vrednujem. Što se ostalog tiče, sve preporuke.

Exit mobile version