Site icon mladibl.com

Javni poziv za obuku Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere

Javni poziv za obuku Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere

Institut za razvoj mladih KULT (u daljem tekstu: Institut) raspisuje Javni poziv za učešće na obuci za omladinske političke lidere, UMiD za omladinske političke lidere (u daljem tekstu: UMiDp).

Institut će po javnom pozivu odabrati polaznike za pohađanje obuke UMiDp, koja će se sastojati od tri petodnevna modula, kreirana iz tri oblasti:  1. politički sistem u BiH i djelovanje u njemu, 2. razvoj političkog imidža i 3. političko zagovaranje i pregovaranje za rješavanje problema i potreba mladih, te provedba lokalnih građanskih inicijativa (u daljem tekstu: LGI).

Planirani raspored održavanja modula obuke UMiDp je sljedeći:

Tokom trajanja modula planirano vrijeme rada je od 09.00 do 18.00 sati s izuzećem prvog i zadnjeg dana zbog dolaska i odlaska polaznika.

Raspored održavanja modula obuke UMiDp nije konačan i Institut zadržava pravo na njihovu izmjenu.

Mjesta održavanja modula će Institut naknadno dostaviti polaznicima.

Kriteriji za prijavu

  1. Starosna dob podnosioca prijave je od 18 do 30 godina u trenutku prijave.
  2. Podnosilac prijave član je političke stranke registrirane u BiH.
  3. Podnosilac prijave nije ranije pohađao obuku UMiDp.
  4. Podnosilac je državljanin Bosne i Hercegovine.
  5. Podnosilac nije ranije kažnjavan niti se protiv njega vodi krivični postupak.
  6. Dostavljena je sva tražena dokumentacija.

Dokumentacija 

Prijava se sastoji od sljedeće dokumentacije: 1) Curriculum Vitae (CV), 2) članska karta političke stranke čiji je podnosilac prijave aktivni član ili druga dokumentacija koja potvrđuje članstvo, 3) popunjen prijavni obrazac (online).

Podnosilac prijave može dostaviti i dodatnu dokumentaciju za koju smatra da može biti značajna prilikom bodovanja svih pristiglih prijava.

Prijava 

Rok za prijavu: Poziv ostaje otvoren do nedjelje a, 28. 04. 2024. g., do 23.59 sata.

Prijave dostaviti putem online obrasca, koji se nalazi na: https://s.mladi.org/UMiDp_gen5

Eventualna pitanja mogu se postaviti putem emaila na katarina.vuckovic@mladi.org, (Predmet/subject: Upit, UMiDp 2024) ili putem telefona na +387 33 778 765.

JAVNI POZIV

Na osnovu dostavljenih prijava Institut će odabrati najbolje podnosioce prijave u skladu s navedenim kriterijima. Svi prijavljeni će biti obaviješteni o statusu njihove prijave, a podnosioci koji uđu u uži krug odabranih će imati videointervjue prije završne selekcije. Institut će termine za videointervjue dostaviti najkasnije dva dana prije održavanja intervjua.

S odabranim polaznicima obuke Institut će potpisati ugovor o pohađanju obuke.

Šta je UMiD (Uči, misli i djeluj!)?

UMiD (Uči, misli i djeluj!) je Institutov certificirani program obuke omladinskih lidera, tokom kojeg polaznici postaju građanima koji svojom voljom preduzimaju inicijative te iskazuju svoje mišljenje i aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka u svojoj zajednici. UMiD-om Institut doprinosi učešću mladih u procesima donošenja odluka i aktivnom sudjelovanju mladih u politici. UMiD-om želimo osigurati veću uključenost mladih, razvijati njihovu društvenu odgovornost, utjecati na prevazilaženje predrasuda, osnažiti i jačati partnerstva među njima i na taj način jačati njihovo samopouzdanje.

Šta je UMiDp (Uči, misli i djeluj! za omladinske političke lidere)? 

UMiD za omladinske političke lidere (UMiDp) je Institutov program za omladinske političke lidere od 18 do 30 godina starosti, koji dolaze iz različitih političkih stranaka i različitih lokalnih zajednica. Mladi političari kroz 15 dana obuke usvajaju znanja i vještine koje im pomažu da unaprijede svoje djelovanje, a posebno na polju prava za mlade. Tokom obuke imaju priliku da teoretski i praktično uče i grade politički imidž koji je drugačiji, inovativniji i vršnjački prihvatljiviji.

Ovu obuku prošle su već četiri  generacije, preko 60 polaznika iz više od 35 lokalnih zajednica iz preko 15 različitih stranaka, registriranih u BiH.

Više o UMiDp možete pogledati i u videu, koji je nastao kroz rad ranijih generacija.

Politički angažman u praksi

Pored teorije, znanja i iskustva za inovativan i mladima pristupačan politički angažman polaznici obuke će biti ohrabreni i da sami pokrenu inicijative i projekte kojima će unaprijediti društvo u kojem žive i djeluju. Polaznici obuke će steći znanja potrebna da pokrenu vlastite inicijative u svojim lokalnim zajednicama, u području i temama koje su danas važne njima i njihovim mladim sugrađanima. U ove aktivnosti polaznici obuke će pojedinačno ili zajednički, utjecati na konkretne probleme i rješavanje problema u zajednici u kojoj žive. Ovo će im ujedno izgraditi bazu i samopouzdanje za kasnije pokretanje većih i značajnijih promjena, kako na lokalnom, tako i na višim nivoima.

Zašto UMiDp? 

Prema istraživanju Instituta iz 2014. godine, od 65 registriranih političkih stranaka u BiH samo njih 14 u svojim službenim programima imali su određene programe za mlade, dok 51 politička stranka ili nije spomenula u svojim službenim programima mlade ili je to učinila sporadično. Omladinski ogranci političkih stranaka ne mogu se podvesti pod brigu o mladima, budući da im je osnovni zadatak jačanje (podmlađivanje) kapaciteta političkih stranaka, a ne briga o mladima. Više od 50% ispitanih mladih ljudi navode da su naklonjeni mladim političarima i smatraju da treba biti više mladih u politici. Značajan postotak mladih smatra mlade političare dobrim, ali nedovoljno utjecajnim, posebno zbog nedostatka iskustva.

S tim u vezi važno je jačati kompetencije mladih političara koje se tiču razumijevanja ekonomskog i društvenog razvoja, razvoja kulture ljudskih prava, razvoja jasnih strategija, vještina davanja prioriteta mladih u političkim agendama, jačanja kapaciteta u vođenju uspješnih zagovaračkih kampanja i lobiranja, vještina učinkovite komunikacije, demokratskog liderstva, umrežavanja s drugim mladim političarima, te učinkovitog predstavljanja njihovih glasača. Dvije generacije obuke UMiD za omladinske političke lidere su educirane upravo o ovim temama.

Utjecaj UMiDp na polaznike obuke  

Polaznici će nakon tri modula biti osposobljeni da kroz svoj politički angažman:

Kriteriji za prijavu

  1. Starosna dob podnosioca prijave je od 18 do 30 godina u trenutku prijave.
  2. Podnosilac prijave član je političke stranke registrirane u BiH.
  3. Podnosilac prijave nije ranije pohađao obuku UMiDp.
  4. Podnosilac je državljanin Bosne i Hercegovine.
  5. Podnosilac ranije nije kažnjavan niti se protiv njega vodi krivični postupak.
  6. Dostavljena je sva tražena dokumentacija.

Obaveze podnosioca prijave 

Obaveze odabranog podnosioca prijave su:

Odabranim polaznicima UMiDp obuke bit će osigurani smještaj, ishrana, radni materijali, kao i putni troškovi za vrijeme trajanja obuke.

U slučaju potrebe za dodatnom dokumentacijom ili pojašnjenjima, Institut će kontaktirati podnosioca prijave naknadno. Institut može kontaktirati reference koje podnosilac navede u prijavi.

Prijava 

Rok za prijavu: Poziv ostaje otvoren do nedjelje, 28. aprila 2024. g. do 23.59 sati.

Eventualna pitanja mogu se postaviti putem emaila na katarina.vuckovic@mladi.org  ili telefonom na +387 33 778 765.

Nepotpune i nepravovremeno pristigle prijave neće biti uzete u razmatranje.

Sve informacije o Institutu za razvoj mladih KULT mogu se naći na www.mladi.org.

Cijeli tekst javnog poziva dostupan je OVDJE.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

Preuzeto sa: mladi.org

Exit mobile version