Site icon mladibl.com

Novina na ulicama Banje Luke: Nakon trotineta dostupni i električni bicikli

Novina na ulicama Banje Luke: Nakon trotineta dostupni i električni bicikli

Nakon električnih trotineta, Banja Luka je prvi put dobila i električne bicikle, koji će svim našim sugrađanima i posjetiocima biti dostupni na više gradskih lokacija.

-Već dugo radimo na razvoju jednog novog koncepta urbane mobilnosti, u okviru kojeg će pored 400 stotine električnih trotineta svim sugrađanima i posjetiocima na raspolaganju biti i 150 električnih bicikala – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao, uz električne bicikle na više gradskih lokacija postavljeno je i nekoliko novih nadstrešnica za bicikle.

-Uz gotovo 600 novih električnih prevoznih sredstava, nova stajališta, te više kilometara biciklističkih staza ulazimo u jednu potpuno novu saobraćajnu realnost u našem gradu. Upravo kroz ove mjere trudimo se da promovišemo alternativne načine prevoze s ciljem smanjenja broja automobila, čime svakako čuvamo našu životnu sredinu – istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik je takođe rekao da se aktivno radi i na promociji veće upotrebe javnog prevoza, istakavši da će uskoro kroz nove mjere 48.000 penzionera imati potpuno besplatan javni prevoz.

-Prema našim proračunima od 48.000 ljudi, njih 20.000 trenutno koristi automobil, te smatramo da ćemo na ovaj način povećati broj onih koji će se opredijeliti za drugi vid prevoza. Uz niz mjera koje sprovodimo uvjeren sam da ćemo korak po korak uvesti nove navike i na taj način zaštiti našu životnu sredinu – kazao je on.

Menadžer operacija kompanije „Bin Bin“ Aleksandar Knežić kazao je da se već dugo radilo na projektu uvođenja električnih bicikala u saobraćaj, te da je Banja Luka prvi grad u zemlji koji je uveo ovaj vid javnog prevoza.

-Uvođenje električnih bicikala veliki je benefit za Banju Luku i sve njene građane jer će nesporno doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi. Proširenje biciklističkih staza, koje je sproveo Grad u proteklom periodu, svakako značajno olakšava upotrebu električnih bicikala – kazao je Knežić.

Knežić je pojasnio da se električni bicikli iznajmljuju putem aplikacije „Go sharing“, na kojoj je potrebno napraviti nalog, a cijena iznosi 0,30 KM po minuti.

Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu rekao je se Centar već godinama zalagao za uvođenje ovog sistema, zbog čega pozdravljaju to što je konačno došlo do realizacije.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version