Site icon mladibl.com

Izabrani dobitnici Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“

Izabrani dobitnici Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“

Na osnovu odluke petočlanog žirija, dobitnici Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“ za 2023. godinu su Bojana Jovanović u kategoriji „Za hrabrost“, Haris Rovčanin u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i Portal Novosti u kategoriji “Za medije”.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginalizovanih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Ubjedljivo, nagrada „Za hrabrost“ ide u ruke Bojane Jovanović, novinarke i urednice portala Krik iz Beograda. Njeni tekstovi precizno razotkrivaju poveznice između organizovanog kriminala i ljudi u vrhu državnog aparata. Njihovo razotkrivanje, prema mišljenju žirija, pruža zastrašujući uvid u srbijansku političku stvarnost – da je organizovani kriminal ne samo povezan s državnim aparatom, nego i vođen i štićen iz njegovih najviših vrhova.

U kategoriji „Za doprinos zajednici“, po uloženom vremenu, trudu i rezultatima, istakao se projekat Harisa Rovčanina, novinara portala Detektor iz Sarajeva, koji nadmašuje dosege uobičajenog novinarskog rada. On je Bazu sudski utvrđenih činjenica o ratu BiH učinio iznimno edukativnom, preglednom i živom, prilagođenom vizualnom senzibilitetu mladih generacija.

Kako je naveo žiri u obrazloženju, u našim nacionalizmima opterećenim društvima, njegov rad predstavlja ogroman i trajan doprinos borbi protiv manipulacija ratnom prošlošću.

U kategoriji „Za medije“ ove godine se među nominovanima istakao Portal Novosti iz Zagreba čiji kvalitet sadržaja je konstantan, dosljedan i profesionalan. Ovaj portal je društveno angažovan medij sa vrhunskim autorima koji svake sedmice donosi tekstove koji zaista utiču na jedno društvo, ali i regiju u cjelini, naveo je žiri u odluci.

Pored dobitnika, ove godine su veoma visoko bili rangirani novinari Hrvoje Šimičević i Josip Bohutinski iz Hrvatske, Bojan Tončić i Darko Šper iz Srbije, Kristina Perić i portali Buka i Prometej iz Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnji konkurs za Regionalnu nagradu “Srđan Aleksić” stigle su 41 nominacija za 31 novinara/ke i 10 medija, o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Slavica

Lukić i Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora) i Borislav Kontić (Bosna i Hercegovina).

Svečana dodjela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra, u Banjaluci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.

Novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Izvor: Saopštenje

Exit mobile version