Site icon mladibl.com

Peto izdanje Festivala klasične gitare od 7. do 10. decembra

Peto izdanje Festivala klasične gitare od 7. do 10. decembra

Peti po redu Festival klasične gitare „Ubuntu Guitarfest“ biće održan u Banjoj Luci od 7. do 10. decembra u organizaciji Asocijacije „102 gitarske žice“.

Kako je saopštio organizator, centralni događaji petog izdanja festivala su dva večernja koncerta na kojima će nastupiti vrhunski gitaristi svjetskog glasa.

-U petak, 8. decembra na klasičnoj gitari predstaviće se Roman Viazovski iz Ukrajine, koji dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj, dok će u subotu, 9. decembra na romantičnoj gitari nastupiti Anton Baranov iz Rusije – navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, oba koncerta će biti održana u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20.00 časova, a ulaz na koncerte je besplatan.

Dnevni program će biti održan u partnerskim institucijama – KC Banski dvor i JU Umjetnička škola „Vlado Milošević“.

Osim takmičenja, koje će okupiti trideset mladih gitarista i pet zemalja i koje će u pet starosnih kategorija ocjenjivati međunarodni žiri, na dnevnom programu su majstorske radionice sa preko pedeset individualnih časova za mlade gitariste, prezentacija najnovijih instrumenata banjalučkog graditelja Zorana Kuvača, ali i prezentacija internet stranice za učenje gitare „svirajmogitaru.org“ namijenjene slijepima i slabovidima.

Dio programa je i predavanje/razgovor sa umjetnikom na temu „Fokalna distonija kod muzičara”, koje će održati Roman Viazovski koji se preko deset godina bori sa ovim neurološkim stanjem koje uzrokuje nevoljne ili neobične pokrete u dijelovima tijela, u njegovom slučaju u prstima lijeve ruke.

Grad je podražao Festival kroz Kalendar kulturnih manifestacija za 2023. godinu.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version