Site icon mladibl.com

Stotine slobodnih mjesta na univerzitetima u Srpskoj: Treća šansa za popunu amfiteatara

Stotine slobodnih mjesta na univerzitetima u Srpskoj: Treća šansa za popunu amfiteatara

Ni drugi upisni rok nije uspio popuniti amfiteatre visokoškolskih ustanova u Srpskoj i na oba javna univerziteta ostalo je po oko 700 slobodnih mjesta pa će svi oni koje žele studirati dobiti još jednu šansu da se domognu željenog indeksa, jer će većina fakulteta raspisati i treći konkurs za prijem kandidata.

Na Univerzitetu u Banjaluci kažu da je u drugom upisnom roku pravo upisa ostvarilo 248 studenata i da će treći rok samostalno organizovati fakulteti koji nisu popunili sva mjesta.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci naveli su za “Glas” da slobodnih mjesta imaju na svim studijskim programima, ponajviše na odsjecima za geografiju, fiziku i ekologiju.

I dekan banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Zlatan Kovačević potvrdio je za “Glas” da će raspisati još jedan upisni rok i to u toku ove sedmice, ali nije imao podatak o broju raspoloživih mjesta.

Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu tamošnji prorektor za nastavu Vladimir Vladičić kaže da će treći upisni rok biti organizovan na većini fakulteta pod njihovim krvom, jer nisu popunili kvote.

On je dodao da model Medicinskog fakulteta koji je prvi organizovao nastavu na engleskom i tako privukao solidan broj stranih studenata treba da primjene i druge visokoškolske ustanove.

Ukupni broj

Prvi konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2023/2024. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj raspisan je početkom juna. Univerzitet u Banjaluci svršenim srednjoškolcima ponudio je 2.770 mjesta, dok je taj broj na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu bio 1.847.

Preuzeto sa: Glas Srpske

Exit mobile version