Site icon mladibl.com

YES program stipendiranja

YES program stipendiranja

Prijave za besplatan boravak u Sjedinjenim Američkim Državama putem YES programa su sada otvorene. YES program, financiran od strane američke vlade, omogućuje srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine da provedu jednu školsku godinu BESPLATNO u SAD.

Zainteresirani učenici treba da do 24. oktobra 2023. godine posjete web stranicu: http://ais.americancouncils.org/yes kako bi se registrovali za testiranje i pokrenuli svoju prijavu.

Više o YES stipendiji:

Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES)http://www.yesprograms.org/ je program kojim se stipendira jednogodišnja razmjena srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine kako bi proveli narednu školsku 2024-25. godinu u Sjedinjenim Američkim Državama. Testiranje je otvoreno učenicima koji su tokom 2023/24. školske godine upisani u prvi ili drugi razred srednje škole u BiH i koji su rođeni između 1. januara 2007. godine i 15. jula 2009. godine. Programska brošura sa više detalja se nalazi u prilogu.

YES je u potpunosti financiran od strane Vlade SAD (State Department), a od 2008. godine u Bosni i Hercegovini ga sprovodi naš ured (American Councils for International Educationhttp://www.americancouncils.org/). Učenici koji dobiju stipendiju žive sa američkim porodicama-domaćinima gdje pohađaju srednju školu i učestvuju u vannastanim aktivnostima kako bi naučili više o američkom društvu i vrijednostima, stekli liderske vještine i podučili Amerikance o svojoj zemlji i kulturi. Do sada je 183 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine učestvovalo u YES programu.

Još jednom, testiranje je otvoreno samo za učenike 1. i 2. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini, sa vrlo dobrim ili boljim uspjehom, i sa datumom rođenja od 1.1.2007. do 15.7.2009. godine. Učenici također moraju biti državljani Bosne i Hercegovine.

Učenici sa invaliditetom koji pohađaju srednju školu se također mogu prijaviti na testiranje za YES putem gore navedenom linka. Kako bi mogli da učestvuju u ovom programu razmjene, učenici sa invaliditetima moraju biti upisani u srednju školu i biti rođeni između 15. februara 2006. godine i 15. jula, 2009. godine.

Zamolila bih Vas da objavite informacije o testiranju u Vašim medijima i sa Vašim kontaktima kako bi što veći broj učenika dobio priliku za ovu stipendiju.

Za više informacija, slobodno se javite na moju email adresu ili broj telefona 062-123-508 od 10-17h radnim danima.

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version