Site icon mladibl.com

Prijavite se na trening za mlade autore na AJB DOC Film Festivalu

Prijavite se na trening za mlade autore na AJB DOC Film Festivalu

Uz AJB DOC Film Festival bit će organizovan i trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” za mlade autore iz regije.

Studenti filmskih i akademija scenskih umjetnosti, producenti, novinari i kreativci mogu se prijaviti na trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”, koji organizuje Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe. Trening će biti održan od 9. do 11. septembra  u Sarajevu.

Prijave za trening otvorene su za sve zainteresovane od danas do 11. augusta 2023, a šalju se posredstvom ONLINE FORMULARA OVDJE.

Voditelj treninga je Faris Bajrić, koji ima više od 20 godina iskustva rada na televiziji kao ENG-snimatelj. Posljednjih osam godina obavlja funkciju VJ-a (videonovinara) i jedan je od pokretača AJB videoplatforme, koja kreira videosadržaj za društvene mreže. Nakon završenih MOJO (Mobile Journalism) kurseva u Berlinu i Sarajevu počinje aktivno koristiti mobilni telefon za proizvodnju videosadržaja.

Organizatori AJB DOC Film Festivala prepoznali su svjetski trend korištenja pametnih telefona za snimanje dokumentarnih i igranih filmova te već nekoliko godina organizuju trening za učesnike iz regije na ovu temu. Od projekata koji su kao ideja učesnika po završetku treninga nagrađeni i realizovani u saradnji s organizatorima nastala je i nova selekcija SmartDoc, u okviru koje se na AJB DOC-u prikazuju najbolja ostvarenja polaznika.

Nakon završetka treninga svi odabrani učesnici imat će rok 30 dana za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom. Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu od 1500 eura, sponzorsku nagradu Samsunga te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Nagrađeni projekti dobit će i mogućnost prikazivanja dokumentarnog filma na sljedećem AJB DOC Film Festivalu u okviru selekcije SmartDoc, namijenjene isključivo mladim autorima koji se koriste novim tehnologijama.

Podsjećamo, Šesti AJB DOC Film Festival bit će održan u Sarajevu od 8. do 12. septembra 2023.

Preuzeto sa: ajbdoc.ba

Exit mobile version