Site icon mladibl.com

Festival književnosti „Imperativ“ od 30.5. do 3.6. u Banskom dvoru

Festival književnosti „Imperativ“ od 30.5. do 3.6. u Banskom dvoru

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ organizuje 6. regionalni festival književnosti „Imperativ“ od 30.5. do 3.6. u Banskom dvoru – Kulturnom centru, u Banjaluci. Festival će okupiti više od 40 značajnih književnika, izdavača, kritičara, prevodilaca i novinara iz regiona. Osnovni cilj festivala je povezivanje pisaca, izdavača i književnih kritičara iz regiona, razmjena mišljenja i uspostavljanje saradnje. Poseban značaj festivala „Imperativ“ je razvoj publike, uključivanje velikog broja mladih ljudi u programske sadržaje i predstavljanje knjiga koje su u protekloj godini izazvale veliku pažnju književne publike i kritike.

Festival ćemo otvoriti izložbom crteža Damira Karakaša. Karakaš je nacrtao pisce koji su ga formativno oblikovali i uz svaki crtež napisao neku rečenicu, osvrt, asocijaciju na tog pisca. Biće to na neki način uvod u razgovor o njegovom novom romanu „Potop“ koji je nedavno objavljen u Hrvatskoj. Pored Karakaša, kroz programe „Razgovor sa piscem“, „Poeziju će svi čitati“ i „Note i slova“ predstavićemo književnike Mirjanu Drljević, Ivicu Prtenjaču, Feridu Duraković, Marijanu Čanak, Srđana Valjarevića, Srđana Gavrilovića, Mariju Dejanović, Ivančicu Đerić, Selmu Asotić, Bojana Krivokapića, Srđana Tešina…Sa nama će svakako biti i mnogi banjalučki pisci. Predstavićemo novi roman Steve Grabovca koji tek treba da izađe iz štampe i novu zbirku poezije Milanke Blagojević. Svoju poeziju će čitati mladi banjalučki pjesnici Mihaela Šumić i Fedor Marjanović, ali i regionalno afirmisani pjesnici Tanja Stupar Trifunović i Zvonko Karanović.

I ove godine posebnu pažnju smo posvetili programima za djecu i mlade. Po šesti put će se održati „Bajkovnica“, radionica kreativnog pisanja za djecu od devet do četrnaest godina. Mentor „Bajkovnice“ je banjalučki književnik Berislav Blagojević. Iz Kikinde nam dolaze Luka i Srđan Tešin, sin i otac, koji će predstaviti knjigu za djecu „Luka kaže“. U programu „Lektira u podne“, banjalučki srednjoškolci će imati priliku da razgovaraju sa piscima o značaju čitanja.

Pored „Bajkovnice“ tokom festivala će se održati još dvije radionice – radionica pisanja poezije „Proljeće u Banjaluci“ koju će voditi književnik, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće „Enklava“, Zvonko Karanović. Cilj ove radionice je, kako Karanović kaže, da mladim pjesnicima skrati put do nalaženja sopstvenog glasa. Radionica terapijskog pisanja i biblioterapije sa Tanjom Stupar Trifunović, književnicom i praktičarkom transakcione analize. Terapijsko pisanje i biblioterapija korisni su kreativni alati za rad na sebi. Kroz pisanje i čitanje bolje upoznajemo sebe, svoje emocije i načine funkcionisanja.

Sve radionice su besplatne, a svi zainteresovani se mogu prijaviti do 22. maja na e-mail udruzenjeimperativ@gmail.com. U prijavi je potrebno navesti ime i prezime, godinu rođenja i broj telefona

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora održaće se Sajam knjige na kojem će se predstaviti 13 izdavačkih kuća. Ove godine sa nama su Imprimatur, Ramajana, 9. dimenzija, Art scena, Udruženje književnika Republike Srpske, Buka, Lom, Kontrast, Enklava, Štrik, Arete, Književna radionica Rašić i Pčelica. Sajam knjige se otvara 30.5. u 17:00 časova i biće otvoren za posjetioce tokom trajanja festivala od 10:00 do 20:00 časova.

Tema Šestog regionalnog festivala književnosti „Imperativ“ je autofikcija u savremenoj domaćoj književnosti. U februaru ove godine navršilo se 60 godina od smrti Silvije Plat, jedne od najznačajnijih američkih pjesnikinja, začetnice autofikcije u književnosti, a njen uticaj je sveprisutan u savremenom književnom stvaralaštvu. O autofikciji i Silviji Plat ćemo razgovarati na panelu Autofikcija u savremenoj domaćoj književnosti – nasljeđe Silvije Plat, a poeziju ove značajne književnice ćemo čitati u programu Poeziju će svi čitati, 3. juna. Svi zaniteresovani će u Art bioskopu moći pogledati film Silvija, o životu Silvije Plat.

U februaru ove godine „Imperativ“ je pokrenuo novi program – Teatar poezije „Imperativ“ koji je okupio ljude koji vole govoriti poeziju. Sa polaznicima radi glumica Miljka Brđanin. Prvi scenski prikaz poezije „Smrt nije kraj“ premijerno će biti izveden

2. juna u Vijećnici Banskog dvora, a za scenski prikaz smo izabrali poeziju Mak Dizdara, Darka Cvijetića, Tanje Stupar Trifunović, Mihaele Šumić, Miroslava Gojkovića, Gorana Vukojevića, Draška Sikimića, Milanke Blagojević, Vladane Perlić, Steve Grabovca i Milana Rakulja.

Preuzeto sa: blmojgrad.com

Exit mobile version