Site icon mladibl.com

Banski dvor: U petak otvaranje multimedijalne izložbe „Forme kao utočišta sjećanja“

Banski dvor: U petak otvaranje multimedijalne izložbe „Forme kao utočišta sjećanja“

U Velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banskog dvora, u petak, 26. maja u 19.00 časova biće otvorena multimedijalna izložba „Forme kao utočišta sjećanja“ akademske vajarke Marine Nićiforović iz Beograda.

-Rezulatat doktorskog umjetničkog istraživanja Marine Nićiforović, na temu odnosa sjećanja i forme, ostvaren je u vidu skulptorskog ansambla minimalističkog karaktera. Iako je prvobitno polazište u intimnom, ličnom sjećanju, zbog toga što je to sjećanje zasnovano na kolektivnim geolokalitetima (okolina Novog Pazara: Đurđevi stupovi, Gradina, sokak) i arhetipskom, ono je od opšteg značaja. Instalacija je zato primjer prevođenja kulturnog nasljeđa, ospoljavanja i opredmećivanja istorijskog sjećanja u neo-modernističke forme – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

Dodaju kako je centralni skulpturalni ansambl jedinstvena obrada sjećanja jer nije zasnovana na direktnom predstavljanju subjektivnog, već na njegovom preobražaju u sasvim novu složenu formu.

-Poput sjećanja, kojem se svaki put prilazi iz nekog drugog ugla, instalacija ne slijedi linerarnost u smislu da ima karakter slagalice otvorene za nova učitavanja i razmatranja. Skulptura “Prag” inspirisana je mjestom susretanja intimne i kolektivne kosomogonije, istovoremeno iznova ukazuje na prolaznost ali podsjeća na poniznost u molitvi, kao na način da se barem privremeno, dotakne vječnost. Upravo u novoj i drugačijoj materijalizaciji, onoga što bi bez prikazanih skultpura bilo prolazno, nevidljivo i nedodirljivo, nalazi se vrijednost ovog poduhvata – dodaju.

Izložba je organizovana u saradnji sa Ministarstvom kulture Republike Srbije.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version