Site icon mladibl.com

Women* Write the Balkans: Platforma bez pravila, logike mainstream medija i profitabilnosti

Women* Write the Balkans: Platforma bez pravila, logike mainstream medija i profitabilnosti

Women* Write the Balkans je platforma koja je nedavno doživjela svjetlost dana. Urednice Lea Horvat i Ana Sekulić su pokrenule plaformu kao poseban prostor za narative sa Balkana i o Balkanu autora/ica koji se identifikuju kao žene, trans i/ili nebinarne osobe. Platforma je posvećena istraživanju višeslojne stvarnosti u regionu i prikazuje pisanje koje spaja iskustvo, stručnost i pripovijedanje. Platforma sadrži i kratke i duge članke, od fragmenata i arhivskih ostataka, do mikro-memoara i ličnih i vizualnih eseja.

Važnost ovakvih platformi za izražaj i istraživanje koje izlaze iz okvira meanstream novinarstva znači davanje prostora glasovima koji često ostanu u pozadini. Pisati o Balkanu znači pisati i o višeslojnosti različitih historijskih događaja, te ljudi koji žive na ovim prostorima.

U nastavku donosimo interjvu sa Leom i Anom, koje su nam govorile više o samoj platformi.

Balkansmedia: Možete li se za početak predstaviti i reći nam nešto više o ideji da kreirate platformu Women* Write the Balkans?

Mi smo dvije povjesničarke i autorice koje žive na dva različita kontinenta i bave se različitim povijesnim razdobljima. Upoznale smo se na Twitteru i ideja za platformu Women* Write the Balkans javila se spontano, iz nezadovoljstva klišejima o Balkanu koje pronalazimo kako u akademskim tekstovima tako i u medijima. Umjesto da se usredotočimo na kritiku postojećeg, odlučile smo zamisliti kako bi narativni prostor po našoj volji mogao izgledati. Mjesecima smo pričale o dizajnu, logu, viziji i autor:icama koje želimo pozvati. Sanjarenje je potrebno i fantastično, ali vidjeti kako početkom ove godine platforma oživljava i biva posjećivana posebno je iskustvo.

Balkansmedia: Kreiranje prostora koji će biti otvoren i dostupan ženama, trans i nebinarnim osobama, da izraze svoje stavove i mišljenja često biva izdvojen, odnosno nanovo kreiran. Koliko je ograničen prostor u mainstream medijima za ovakav pristup sadržaju?

Žene, a još više trans i nebinarne osobe u medijima se uglavnom pojavljuju kao tema javne debate, kad se priča o njima, a ne s njima, ili u okviru akivističkih narativa o ljudskim pravima. Vjerujemo da je aktivizam u užem smislu iznimno važan za inkluzivnije društvo, ali našu ulogu vidimo u stvaranju prostora u kojem se ne moramo baviti nepisanim pravilima, logikom mainstream medija i profitabilnosti.

Balkansmedia: Šta je cilj Women* Write the Balkans platforme?

Želimo stvoriti prostor za slojevite narative koje jedva čekamo pročitati, koje će čitatelj:ice dirnuti, navesti na razmišljanje i možda čak i potaknuti da podijele svoje priče s nama. Želimo raditi sa svima kojima je stalo do prostora Balkana i do dobro ispričane priče.

Balkansmedia: Kako smo mogli pročitati u opisu vaše platforme, ona će nuditi mogućnost kreiranja priča kroz pripovijedanje, koje će uključivati kratke i duge forme radova, kao i fragmente arhivska djela, memoare i vizualizaciju. Koliko je korisno i važno koristiti različite forme za predstavljanje ove teme?

Forme koje dominiraju u akademskoj zajednici ostavljaju malo prostora za kreativnost jer je često bitnije da zadovoljavaju određene pedantno definirane normative. Mi smatramo da je to velika šteta i vjerujemo u potencijal kreativnog izražavanja koje daje dodatnu vrijednost narativima koje smatramo bitnima. U tom smislu našim autor:icama dajemo potpunu slobodu u izboru formata i ohrabrujemo ih da isprobaju nešto što ih privlači čak (ili pogotovo) ako nemaju iskustva s medijem i formom koja ih privlači.

Balkansmedia: Twitter i Instagram su dvije društvene mreže koje ste paralelno sa stranicom pokrenule. Koliko je danas važno biti prisutan na društvenim mrežama, te na koji način ćete koristiti ove društvene mreže za prezentovanje sadržaja publici?

Većina naših posjetitelj:ica na stranicu dolazi preko Twittera na kojem polako okupljamo angažiranu zajednicu koja se zanima za naše teme i pristup. I mi smo se upoznale i prepoznale na Twitteru te vjerujemo u potencijal te društvene mreže za druženje i solidarnost. Ne volimo klasičan akademski networking, ali imamo potrebu za zajednicom koju i ovim putem tražimo, ali i suoblikujemo.

Balkansmedia: Balkansmedia.org je platforma koja piše o novinarstvu, inovacijama, savjetima, resursima i alatima koji mogu biti korisni medijima. Imate li neke smjernice ili savjete kako da mediji više daju prostora ovakvom pristupu temama, ali i osobama koje će izvještavati iz drugačijih perspektiva?

Puno tekstova koji se bave područjem Balkana koristi okoštale predloške i stereotipe. Uviđamo da je takva situacija dijelom uzrokovana vanjskim pritiscima i izdavačkim očekivanjima, ali vjerujemo da se tome može i treba odhrvati. Posebno su nam važni odgovornost, kritičko preispitivanje narativa o Balkanu i narativna i poetska snaga koja im može predstavljati ključnu protutežu.

***

I za kraj, pozivaju autorice i autore da testiraju granice pisanja o regiji i raduju se uvjerljivim pričama iskusnih spisateljica i pisaca, autorica/a koji prvi put rade, i bilo koga između.

Preuzeto sa: balkansmedia.org

Exit mobile version